(Finnmark Dagblad)

Helseminister Bjarne Håkon Hansen la like før jul fram et forslag om å endre tobakksskadeloven slik at det blir forbud mot at tobakk og tobakksvarer er synlige i utsalgssteder.

Mer enn 244 butikker, kiosker og bensinstasjoner i Finnmark må nå ifølge Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) bygge om til en kostnad på 7,3 millioner kroner.

– Det er meningsløst å innføre en ny lov som baserer seg på antakelsen om – ute av syn, ute av sinn. Når flere land har innført en slik lov og ikke opplevd noen effekt, er det urimelig å påføre handelsnæringen i Finnmark så store kostnader, sier direktør Thomas Angell i HSH.

Ifølge forslaget til Bjarne Håkon Hansen skal alle tobakksvarer og alt røykeutstyr oppbevares skjult i utsalgssteder.

– Produktene må hentes fram utelukkende i forespurt antall ved hvert enkelt kjøp. Dette gjelder også automatkort. Forslaget omfatter for øvrig også tax-free-utsalg på flyplasser. Sett i kontrast med at forslaget ikke har vist seg å ha noen effekt i andre land, virker dette som en urimelig merkostnad for en bransje som allerede har store økonomiske utfordringer som følge av finanskrisen, både i Finnmark og nasjonalt, sier Angell.

Hva mener du om det nye forslaget? Kommentér det her: