Rapduoen har 2,5 mill. avspillinger, men radioer nekter å spille låtene

NEKTER Å SPILLE DEM: Låta "Gir Gass" av Rapduoen Bøbben & Yogi fra Hammerfest har denne sommeren tippet to millioner avspillinger på spille-tjenesten Spotify. Samtidig har norske radioer nektet å spille låten på grunn av ordbruken i teksten. Foto: Rino Engdal

NEKTER Å SPILLE DEM: Låta "Gir Gass" av Rapduoen Bøbben & Yogi fra Hammerfest har denne sommeren tippet to millioner avspillinger på spille-tjenesten Spotify. Samtidig har norske radioer nektet å spille låten på grunn av ordbruken i teksten. Foto: Rino Engdal

Artikkelen er over 4 år gammel

- Vi er dønn seriøse på at vi gjør noe som ingen andre har gjort før: å spre det vakre nordnorske språket, uten filter, uten metaforer, i sin reneste form.

DEL

(Finnmark Dagblad) Låta «Gir Gass» av rapduoen Bøbben & Yogi fra Hammerfest har denne sommeren tippet to millioner avspillinger på spille-tjenesten Spotify. Samtidig har norske radioer nektet å spille låten på grunn av ordbruken i teksten.

Bjørn Tore «Bøbben» Bjørnsen forteller at totalt har hatt rundt 25, millioner avspillinger av låten hvis man regner med Wimp og youtube også.

- Ikke på kanten

Bjørnsen synes det er skuffende at radioer ikke vil spille dem.

- I starten ble vi litt motløse, vi hadde jo håpet på at denne låten skulle bli vårt store gjennombrudd etter 12 år, og trodde vi var avhengige av radio for å kunne få en ”hit”. Så feil kunne vi ta, jungeltelegrafen spredte låten fra Nordkapp til Lindesnes på rekordtid. Nå føler vi litt mer at det er enda fetere å gjøre suksess uten hjelp fra radio. Det er litt sånn: ”mot alle odds”-feeling over det hele, skriver Bjørnsen på epost til Nordlys.

Han forteller at de ikke ser på låten, som omtaler både sex og banning, som på kanten. Derimot mener han at språket er det de bruker til vanlig.

- For oss er ikke låtene våre på kanten. De er så ekte som vi kan få de, med det samme språkbruket som både vi og de rundt oss bruker daglig. Hverken vi eller de vi kjenner bruker ord som ”penis” og ”vagina” i det daglige, så å skulle bruke de i tekstene våre, ville bare ført til at vi var mer som en parodi.

Videre sier han at tematikken i låtene kommer av at de ønsker å lage musikk for festing, og vi ville rappe.

- Det kom helt naturlig at vi brukte, og fremdeles bruker, tema som diskuteres på de fleste gode vorspiel. Vi klarte liksom aldri å lage en partylåt som handlet om ”champis og cruisebåter”, fordi vi ville heller gjenspeile vår egen hverdag.

Surrealistisk

- Hva tenker dere om suksessen dere har opplevd den siste tiden?

- For å være helt ærlig, så klarer vi ikke helt å oppfatte hva som skjer. Det hele føles egentlig ganske så surrealistisk. Et eksempel er at da jeg fikk VIP-billett til VG Lista Topp20 etterpå-festen, og de store kjente artistene visste hvem vi var og fortalte hvor mye de digget låten vår. Det er litt slik at andre i musikkbransjen forteller oss hvor stort dette har blitt, mens vi selv fortsatt føler oss som de to drikkeglade gutteroms-hobbymusikerene.

- Får dere noen reaksjoner på musikken deres?

- Det er nok den største forskjellen etter at vi har oppnådd suksess. Nå syns de aller fleste at det vi gjør er kult og annerledes, mens mange av de samme folkene tidligere så litt ned på oss, og aldri tok oss for å være seriøse musikere. Forståelig nok blir vi nok sett på som humor- eller parodiartister, men vi er dønn seriøse på at vi gjør noe som ingen andre har gjort før; å spre det vakre nordnorske språket, uten filter, uten metaforer, i sin reneste form.

Bjørnsen forteller at de nå har fått muligheten til å leve av musikken.

- Det er ikke så mye penger i salg av musikk lenger, men har du en hit, kan du ta bedre betalt og få flere forespørsler om konserter. Tre til fire konserter i måneden hadde vært rundt det vi tjener månedlig på våre dagjobber. Men, for oss er spillejobb synonymt med ”en hælvetes fæst”, og vi tror det er best for oss at festen må ta slutt, så det er viktig for oss å ha en dagjobb der folk blir sure om man ikke møter opp.

- En ære

Bjørnsen forteller at de har en del spillejobber på timeplanen fremover. Samtidig jobber de med nye låter.

- Vi har blant annet blitt invitert til å spille sammen med Staysman & Lazz og Katastrofe på Rockefeller 30. august. Vi skal ikke legge skjul på at det er en enorm ære å få gjøre Oslo-debuten vår på selveste Rockefeller. I mellom konserter og alt som følger med holder vi på å jobbe med neste låt ut. På den har vi med en multiplatina-selgende artist, så vi er litt ekstra gira på å få den ferdig og ut til folket.

- Har dere noe mål med musikken?

- Målet er det samme som det har vært fra starten, å lage en ny sjanger innen musikk: pornopop, og å ta sjangeren så langt som det er mulig. Vi ønsker å sprenge barrieren mellom musikk på norsk, og ekte språk. Hør på Nrk P3, mye av de amerikanske rap-låtene de spiller på dagtid har mye ”verre” språkbruk enn samtlige av våre låter, men det er liksom greit når det er på engelsk. Håpet er å kunne bli husket for vår kamp mot sensur av ”norsk på norsk”- musikk.

Bjørnsen legger til at allerede nå ha oppnådd mer enn de hadde drømt om.

- Det er kanskje litt klisje, vi har allerede oppnådd mye mere enn vi noen gang har drømt om, så alt som kommer nå er rein bonus, og nytes til det fulle, for vi er fullt klar over at det kan være over i morgen.

Artikkeltags