Radioaktivt avfall på Murmansk

Vraket av krysseren Murmansk har ligget ved Sørvær siden 1994 og har gravd seg godt ned i sanden.

Vraket av krysseren Murmansk har ligget ved Sørvær siden 1994 og har gravd seg godt ned i sanden. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Utstyr om bord på den russiske krysseren Murmansk inneholdt radioaktivt stoff.

DEL

(Finnmark Dagblad) Tidligere Ap-ordfører Odd-Egil Simonsen kjempet i ti år for å bli kvitt vraket av krysseren Murmansk, og han føler seg ført bak lyset.

– Myndighetene har fortiet opplysninger, lagt lokk på hva som skjedde og bløffet oss som bor her. Jeg har selv vært rundt i vraket, og mange av rommene som er proppfulle av utstyr. Turister og lokale har forsynt seg av saker og ting om bord. Da er det ganske skremmende at radioaktive kilder har ligget åpent, sier Simonsen til Aftenposten.

Tok feil

Julaften 1994 havnet vraket i fjæra like utenfor Sørvær ette at det hadde slitt seg fra slepebåten Podvodnik Marinesko. Vraket skulle til opphugging i India.

I 15 år har både Statens strålevern, Kystvakten, Statens forurensningstilsyn og Sjøfartsdirektoratet hardnakket hevdet at det ikke fantes radioaktive kilder om bord på den russiske krysseren. Nå viser det seg at de tok feil.

Bekymret

Det var avfallsselskapet Eurovironment som i fjor påviste radioaktivitet i utstyr fra vraket, som skulle til gjenvinning.

– Vi driver miljøsanering av elektroniske produkter og ble i første omgang bekymret. Vi har nulltoleranse når det gjelder radioaktive metaller. Derfor tok vi kontakt med Statens strålevern da vi fikk utslag på vårt måleutstyr, sier Trond Lore, daglig leder i avfallsselskapet til Aftenposten.

Seksjonssjef Ola Reistad ved Statens strålevern bekrefter historien:

– Kilden ble inspisert, og det ble gjort målinger som viste relativt lave verdier. Men det var likevel så pass at mennesker ikke bør ha direkte kontakt med kilden. Da kan man utsettes for helsefarlig stråling, sier han.

Det radioaktive stoffet fra krysseren ligger nå muret ned i en beholder i anlegget på Himdalen.

Diskuter artikkelen her:

Artikkeltags