Gå til sidens hovedinnhold

– Føler eksamen er bestått

Tusenvis av turister inntok Porsanger da den første snuhavnoperasjonen ble gjennomført:

Artikkelen er over 6 år gammel

– I natt har jeg sovet godt, sier Fred Persen, som medgir at det har blitt lite søvn i dagene forut for den aller første snuhavnoperasjonen i Porsanger.

Fred Persen i Northcape Turnaroundport AS medgir at det føltes som å gå opp i eksamen, etter at den aller første snuhavnoperasjonen er gjennomført.

– Vi hadde eksamen i går, og jeg føler at vi har bestått. Dette viser at det går an, selv om vi ikke har en kai, sier han til iFinnmark søndag, etter en god natts søvn. Han avslører at elektrikerne ikke var ferdig på havneanlegget før torsdags ettermiddag, og at man i løpet av de siste 14 dagene nærmest har bygget en ny havn.

– Gikk slik vi planla

Allerede klokken 6 søndag morgen kom Pullmanturs cruiseskip, «Empress», inn til Hamnbukt, og kort tid etter startet den fysiske operasjonen. Omkring 1.500 passasjerer skulle av skipet og inn til land med «småbåter» i en såkalt tender-operasjon, mens omkring 1.900 kofferter skulle i land med fartøyet «Yngve» som var leid inn for anledningen. På land sørget flere titalls busser og flere trailere for at turistene og bagasjen kom seg dit de skulle. Og senere på ettermiddagen satte operasjonen i gang igjen, bare i motsatt rekkefølge. Da ankom omkring 1.500 passasjerer Lakselv med fly, og skulle videre ut på cruise med «Empress».

– Vi visste at utfordringen og trøkken ville komme ut mot ettermiddagen når man fikk inn flere Airbus-fly og en stor Boeing 747 «Jumbojet». Samtidig som flere av turistene kom inn med buss fra Karasjok. Akkurat da kunne jeg nok ønske meg et terminalbygg som var 100 meter langt. Men alt har egentlig gått slik vi planla, forteller Fred Persen, som sammen med flere sørget for at tannhjulene i operasjonen fungerte knirkefritt.

Gode tilbakemeldinger

Ifølge Persen har det kommet mange gode tilbakemeldinger etter gjennomføringen av den aller første snuhavnoperasjonen.

– De som har stått bak operasjonen, både på havna og på lufthavna, har fått gode tilbakemeldinger fra rederiet og agenten. Man er veldig fornøyd med hvordan ting har gått, og vi har lært kjempemye. Det var ingen klikk, og alle gjorde en kjempeinnsats.

– Så håper jeg at vi skal være enda bedre neste gang, sier Persen, med henvisning på at det ikke er lang tid igjen før neste store operasjon skal gjennomføres. Allerede 20. juni kommer «Empress» inn Porsangerfjorden igjen.

400 tok turen til kirka

De spanske turistene valgte å dele seg på flere opplevelser etter at de kom på land i Hamnbukt. Omkring 600 benyttet anledningen til å oppleve Karasjok mens andre valgte å oppleve Porsanger.

– Rundt 400 mennesker var blant annet innom kirken i Lakselv, og fikk med seg konfirmasjon. Tilbakemeldingen jeg har fått er at alle koftene gjorde inntrykk, og selv om en stor konfirmasjon foregikk så skal ingen ha blitt forulempet av at de spanske turistene var i området.

Mange turister tok også turen innom sentrum, der det ble servert musikalske opplevelser, samtidig som næringslivet valgte å holde butikkdørene åpne flere timer lengre enn normalt.

Drypper på klokkeren

Turistene som valgte Karasjok og Porsanger skal også sørge for at det blir penger igjen i regionen.

– Det er viktig at næringslivet både i Karasjok og Porsanger har et utbytte av dette. Det er den eneste måten vi kan drive dette videre på. Effekten er todelt, den ene er at næringslivet skal få en økonomisk effekt, mens den andre er den indremedisinske effekten. Snuhavna skal også bidra til økt selvfølelse, sier Fred Persen, som mener tiden framover blir viktig.

– Nå har vi sett at midtfylket er en interessant destinasjon for europeiske turister. Nå er vi nødt til å trekke i samme retning og opptre slik at alle får noe igjen for det, både reiselivet, næringslivet og innbyggerne.

Nå skal alt evalueres

Med kun uker igjen til neste snuhavnoperasjon velger man å starte evalueringen tidlig.

– Allerede i morgen starter evalueringsprosessen der alle operative parter vil være involvert. Det vil selvsagt være nødvendig med småjusteringer. Dette er vel aller første gang der man gjør en snuhavnoperasjon med kun tre tenderbåter og en liten flytekai, men samtidig holder man alle tidsfrister. Jeg mener det er i verdensklasse, sier Persen, som legger til:

– Gjennom media har tiden forut for dette dreid seg om finansieringen av foldekaia, men man må ikke ha en «Sea Walk» for å gjennomføre en slik operasjon. Alternativet er å ha en skikkelig havn der man kan gjennomføre ting mer glatt. En skikkelig havn gjør at kostnadene går ned og man blir mer konkurransedyktig. Så i en ideell verden kunne man ønske at man hadde en slik havn. Jeg ser på det man har startet med i et litt mer langsiktig perspektiv. Det man har gjort nå er de aller første skrittene.

iFinnmark.no sendte lørdag hele syv timer direkte web-tv fra Hamnbukt havn og Lakselv lufthavn Banak. Flere tusen mennesker fulgte snuhavnoperasjonen direkte, og flere opptak fra direktesendingen er nå publisert på iFinnmark.no.

Kommentarer til denne saken