Mystisk laksesykdom herjer i Nord-Sverige

FRYKTER FOR LEVEBRØDET: Geir Aarskog ved Stabbursdalen camping er bekymret over tilstanden i nordsvenske elver. Han oppfordrer alle som har vært i kontakt med disse elvene om å desinfisere godt.

FRYKTER FOR LEVEBRØDET: Geir Aarskog ved Stabbursdalen camping er bekymret over tilstanden i nordsvenske elver. Han oppfordrer alle som har vært i kontakt med disse elvene om å desinfisere godt.

Artikkelen er over 3 år gammel

Dreper stor andel av laksen i nordsvenske elver - frykter spredning til Norge.

DEL

En mystisk sykdom dreper laksen i svenske elver. Ekspertene står uten svar om årsakene.

Aller verst er det i Torneelven, men også Luleelven, Piteelven og flere andre vassdrag skal være rammet.

Vet ikke hvor mange som er døde

Stefan Stridsman i länssyret i Norrbotten, sier til svenske Aftonbladet at det er umulig å vite hvor mye laks som har dødd de siste to årene.

Foreløpig er det ikke heller mulig å si hvordan bestanden påvirkes.

Den svenske hav- og vannmyndigheten (Hav) følger utviklingen.

– Det er ikke mye vi kan gjøre, Vi tar prøver og sender inn, men det er vanskelig å finne årsaken, sier Fredrik Nordwall, sjef for enheten for biologisk mangfold på Hav til avisa.

Frykter spredning

Geir Aarskog ved Stabbursdalen camping er for tiden på ferie ved Bottenviken. Han ble skremt da han hørte om utviklingen i Sverige.

- Svenske medier melder at det er en sykdom som smitter til nær sagt alt av laks. Leveren på laksen er helt grå, forklarer han.

Aarskog frykter for smitte til Norge.

- Dette er veldig nært oss. Det er ekstremt viktig at folk er nødt til å rengjøre utstyret ekstremt godt. Dette er ti ganger verre enn gyro. Alt av utstyr må desinfiseres. Dette er ekstremt skremmende, fastholder han.

Finnmark Dagblad har vært i kontakt med avdelingen for fiskehelse og fiskevelferd ved Mattilsynet, men verken seksjonsleder eller fungerende seksjonsleder var kjent med utviklingen i Sverige.

Artikkeltags