Aina Borch har en plan for tomme lokaler og psykiatrikompetansen i Lakselv

«Fugl føniks»: Aina Borch mener kampen for å beholde Distriktspsykiatrisk senter for Midt-Finnmark (DPS) i Lakselv (i bakgrunnen på bildet) er tapt. Men hun håper at et opptreningssenter kan        reise seg «opp av asken» i lokalene til dagens DPS. Foto: Tor Kjetil Kristoffersen

«Fugl føniks»: Aina Borch mener kampen for å beholde Distriktspsykiatrisk senter for Midt-Finnmark (DPS) i Lakselv (i bakgrunnen på bildet) er tapt. Men hun håper at et opptreningssenter kan reise seg «opp av asken» i lokalene til dagens DPS. Foto: Tor Kjetil Kristoffersen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ordførerkandidat Aina Borch (Ap) erkjenner at kampen for Distrikspsykiatrisk senter i Lakselv er tapt. Nå lanserer hun i stedet ideen om et psykiatrisk opptreningssenter i Lakselv.

DEL

20. mars i fjor vedtok Finnmarkssykehuset at døgnenheten innenfor psykisk helsevern i Lakselv, med åtte plasser, legges ned fra 2016. Det opprettes samtidig et døgntilbud innenfor psykisk helsevern i Karasjok med seks plasser.

Ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Porsanger, Aina Borch, er en av dem som har kjempet for å bevare tilbudet i Lakselv, også lenge før hun ble ordførerkandidat.

– DPS-kampen er tapt

Men nå sier hun til iFinnmark at hun innser at kampen for DPS i Lakselv er tapt.

– Så da må vi gå videre, og da tenker jeg på hvordan vi skal nyttiggjøre den menneskelige kompetansen på psykiatri som er bygd opp i Porsanger over år. De har også spesialkompetanse på mennesker, med både norsk, kvensk og samisk språk og kultur. Videre tenker jeg på hvordan bygningsmassen, som blir ledeig ved flyttingen av DPS, kan brukes videre til noe fornuftig, sier Borch.

Hun sier hun vet om både psykologer og psykiatriske sykepleiere som ønsker å bli i Lakselv, om det bare finnes arbeide for dem.

Folkesykdom

Og løsningen Borch har klekket ut, er et opptreningssenter for psykisk syke.

– Alta har hatt suksess med et opptreningssenter for somatisk/fysisk syke. Så hvorfor skal ikke vi kunne få det til innenfor psykisk helse, spør hun.

For Borch mener behovet er stort.

– Vår tids folkesykdom holder på å bli plager innenfor psykisk helse. Vi har utryddet tuberkulosen, men det finnes ingen vaksine mot psykiske sykdommer. Jeg tror et slikt opptreningssenter ville være et godt tilbud, sier hun.

Sanner med åpning

Aina Borch håper det skal åpne seg en mulighet for senteret, etter at kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har lagt fram den såkalte oppgavemeldingen.

– Her åpnes det blant annet for kommunal drift av DPS. Jeg vil ikke ta driften av DPS fra Finnmarkssykehuset, men vil altså ha et interkommunalt opptreningssenter for psykisk syke i Finnmark lokalisert til Lakselv. Jeg tror det er behov for dette tilbudet, sier Borch.

Hun har spilt inn ideen for Mental helse sentralt.

– De er de tent på ideen, og ber oss søke Extra-milder til et forprosjekt, sier hun.

– Utrolig prisverdig

Aina Borch har også spilt inn ideen til assisterende rådmann Helge Nicolaisen i Porsanger, som også har kjempet hardt for DPS.

– Det er positivt at Aina Borch jobber for å ivarte kompetansen som er bygd opp i løpet av 40 år, og har levert et særlig godt tilbud. At Aina snur nye steiner, og forsøker videreføre noe ved det fantastiske senteret, det er utrolig prisverdig, sier Nicolaisen.

Han er sier at oppgavemeldingen forutsetter produksjon for 25.000 mennesker, så derfor må dette i så fall bli et prosjekt hvor man kjører et interkommunalt samarbeid.

Håper fortsatt

Helge Nicolaisen er imidlertid ikke enig med Aina Borch at kampen for DPS er helt tapt:

– Fortsatt håper jeg at helseforetaket snur, og ser at DPS i Lakselv har opparbeidet en tung kompetanse for befolkningen i Midt-Finnmark som det er verdt å videreføre.

Artikkeltags