– Jeg forstår at uttalelser fra statsråder i regjeringen har vært sårende for mange. Jeg vil derfor si unnskyld på vegne av regjeringen til de som vi har såret, sier statsministeren til Aftenposten.

Overfor samme avis understreker Solberg at hele regjeringen, inkludert Listhaug selv, står bak unnskyldningen.

– Vi har en situasjon, spesielt etter 22. juli 2011, som gjør at vi må være ekstra varsomme. Og spesielt nå med den filmen, så er det mange som gjenopplever terroren. Derfor er det grunn til å være ekstra varsom, og det har ikke vi vært. Men vi har lært av det, sier Solberg.

LES OGSÅ: Ny hatmelding til Tarjei Jensen Bech: «Hvorfor døde du ikke din Ap kommunist?»

– God justisminister

På spørsmål Listhaug fortsatt har statsministerens tillit, sier Solberg:

– Ja, jeg har tillit til Listhaug som statsråd. Hun er en god justisminister, og hun sier hun har lært av dette.

Statsministeren ba allerede lørdag Sylvi Listhaug slette innlegget der hun anklaget Ap for å støtte terroristers rettigheter, ifølge Dagens Næringsliv.

Slettet

Innlegget inneholdt et bilde av fremmedkrigere i Somalia, og hadde teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Ifølge Dagens Næringsliv mente Solberg at både ord- og bildebruk var langt over grensen.

Lørdag skal hun ha fått sin statssekretær Rune Alstadsæter til å kontakte justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Han ba ifølge avisa statsråden om å slette bilde, uten at hun etterfulgte det.

I stedet skal Listhaug ha ønsket å forsvare seg, blant annet ved å stille i mandagens utgave av NRK-programmet Politisk Kvarter. Det skal Solberg ha motsatt seg.

Verken Erna Solberg, Sylvi Listhaug eller Frp-leder Siv Jensen ønsker å kommentere hendelsesforløpet overfor avisa. Det aktuelle innlegget ble slettet onsdag, grunnet et krav fra fotografiets rettighetshaver.

Fornøyd med beklagelse

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er bra at statsminister Erna Solberg (H) beklager justisministerens «terror-anklage» mot Arbeiderpartiet.

– Det er bra at Erna Solberg beklager på vegne av regjeringen de sårende uttalelser som er kommet fra statsråder denne uken. Den beklagelsen skal vi ta til oss, skriver Støre på Facebook.

Beklagelsen kom fem dager etter at justisminister Sylvi Listhaug (Frp) la ut et bilde på Facebook av fremmedkrigere i Somalia med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Reaksjonene har vært skarpe, både fra overlevende etter terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, fra flere partiledere på Stortinget og fra fremtredende politikere i Høyres stortingsgruppe.

– I kampen mot terror og hatefulle ytringer er det ingen som er tjent med stor splittelse. Siden terroren 22 juli 2011 har Arbeiderpartiet lagt stor vekt på at vi står sammen mot terror, og også mot holdningene som kan lede til terror, skriver Støre på Facebook.

Han er likevel kritisk til at Listhaug selv ikke har kommet med noen beklagelse:

– Det er påfallende at Sylvi Listhaug selv ikke har beklaget sine utspill. Det er ikke en justisminister verdig, uttaler Støre.

(©NTB)