Gå til sidens hovedinnhold

FrP-topp: «Reis, reis, reis, te hælvete!»

Artikkelen er over 5 år gammel

Olaussen hetser journalist i sitt Facebook-innlegg.

Denne artikkelen er behandlet av Pressens Faglige Utvalg. Utvalget kom fram til at Finnmarken opptrådte kritikkverdig. Her er PFUs uttalelse: Finnmarken opptrådte kritikkverdig

Nestleder i Finnmark FrP, Johnny Olaussen, kaller Finnmarken-journalist "idiot" tre ganger i sitt Facebook-innlegg - og ber ham reise til helvete.

Tirsdag kveld gikk FrP-topp Johnny Olaussen til angrep på journalist i Finnmarken, Alf Helge Jensen, på sin åpne Facebook-profil.

Det var artiklene om at Olaussen (FrP) nektet å la seg stoppe i kommunestyret, tross gjentatte beskjeder som fikk det til å renne over. Ordføreren slo til slutt så hardt at klubba knakk som fikk politikeren til å forfatte angrepet mot journalisten.

Ble sagt opp

I fjor ble Johnny Olaussen sagt opp fra sin stilling som lærer ved Gamvik skole. Dette etter at Fylkesmannen hadde slått fast at han ikke lenger kunne undervise to av elevene på den lille skolen. Gamvik kommune ville ikke flytte han til en av de to andre skolene (Mehamn og Skjånes). I stedet fikk Olaussen tilbud om fire mindre stillinger som til sammen ble omtrent full stilling. Da han takket nei til dette, mente kommunen at de hadde grunnlag for å si ham opp.

Olaussen har tatt saken til retten og han levnes lite ære i en rettskjennelse i forbindelse med oppsigelsen av ham. Retten mener at han har problemer med å skille sine roller som lærer og politiker. Blant annet skriver Øst-Finnmark tingrett følgende: "Videre har Olaussen over tid vist en manglende evne til å håndtere de samarbeidsproblemene som foreligger, noe som også underbygges av Olaussen sin uttalelse om at det ikke kom til å bli noe enklere for de på Mehamn skole med han som forelder dersom han mistet jobben."

Blant annet skriver Olaussen følgende i Facebook-innlegget mot journalisten:

"Æ tåle mye, men når journalist Alf Helge Jensen løper ærende som lygende løpegutt for å ta fra meg mitt levebrød, da har jeg fått nok. Så igjen Alf Helge. Reis, reis, reis, te hælvete!"

– Uttaler meg som privatperson

Johnny Olaussen angrer ikke på utskjellingen av journalisten, sier han.

– Synes du det er greit at en toppolitiker hetser og skjeller ut en journalist på sin offentlige Facebook-profil?

– Jeg kommer aldri til å uttale meg om personer på den måten som politiker. Jeg har gjort det i kraft av at jeg er en privatperson, sier Olaussen.

Bildeserie

Les hele rettskjennelsen mot Johnny Olaussen

 

Han hevder at journalisten har skrevet usannheter.

– Jeg har skrevet innlegget med bakgrunn i at jeg har en arbeidstvist med min arbeidsgiver, Gamvik kommune - en sak journalisten ikke har belyst riktig. Jeg skal opp i rettssak nå 6. juni, og hans påstander kan være direkte ødeleggende for meg for å få videre jobb.

– Hvilke påstander?

– Journalisten påstår at jeg har sendt et brev til lærere på Mehamn skole. Grunnen til at jeg reagerer, er at jeg aldri har sendt et slikt brev til lærerne. Når slike påstander rettes mot meg, kan det bli vanskelig for meg å skaffe meg levebrød som lærer.

Videre vil Olaussen understreke at han har uttalt seg som privatperson.

– Men har ikke du et ansvar som toppolitiker?

– I denne sammenhengen er påstandene fra journalisten så grove at de kan få store konsekvenser for meg som privatperson. Hvis noen i partiet sier at denne uttalelsen skal føre til at jeg ikke skal sitte i ledende posisjoner - så vil jeg ta konsekvensene.

– Blir tråkket på av media

– Du skriver: "Du kan ryke så langt til helvete som det er over hodet mulig å reise, å etter det kan du fortsette". Er det greit å skrive dette?

– Jeg har aldri skrevet lignende ting på sosiale medier, og kommer ikke til å gjøre det i fremtiden. Men makta media har, skal media bruke med aktsomhet.

– Skal en toppolitiker bruke makta med aktsomhet?

– I dette tilfellet er det ikke en politiker som misbruker sin makt.

– Gikk du for langt?

– Jeg vet godt at jeg har gått langt, men om jeg har gått for langt - det vil tiden vise. Jeg mener at makta media har bør komme som et formildende punkt i dette.

– Du kaller journalisten "idiot" tre ganger i ditt Facebook-innlegg. Hvorfor?

– Det er jo på bakgrunn av de svært grove påstandene han har fremsatt mot meg. Det er et resultat av at jeg som enkeltperson har blitt tråkket på av media.

Tar avstand fra Olaussens oppførsel

Leder i Finnmark FrP, Odd Eilert Persen, sier at han tar avstand fra Olaussens innlegg. I tillegg varsler han at partiet skal ha styremøte omgående, der saken skal tas opp.

– Jeg har forståelse for hans frustrasjon. Og han skriver som privatperson. Men når det er sagt, så tar jeg sterk avstand fra denne oppførselen. Jeg tar saken alvorlig, og den skal opp på kommende styremøte.

På styremøtet skal partiet diskutere hvordan folk som sitter i styreverv skal fremstå utad.

– For slike uttalelser tar vi avstand fra, det er knallhardt.

– Solid dokumentasjon

Redaktør i Finnmarken, Eilif Aslaksen, mister ikke nattesøvnen av FrP-toppens innlegg mot hans journalist, sier han.

– Saken vår om Johnny Olaussen er bygd på solid dokumentasjon. Vi har både skriftlige og muntlige kilder som saken er laget ut ifra. Olaussen har selvsagt fått muligheten til å kommentere den, sier Aslaksen.

Videre sier redaktøren at språkbruken til Olaussen er frisk, men samtidig utrolig fattig.

– Ordbruken hans forteller vel også hvorfor til og med retten har slått fast at det fremstår noe vanskelig for ham å skille sine roller som lærer og politiker. At du ber noen å reise til helvete og enda lengre, bekrefter også det retten er inne på i kjennelsen, nemlig at Olaussen over tid har vist en manglende evne til å håndtere samarbeidsproblemene som foreligger ved skolen han jobbet på før han måtte fratre.

Aslaksen peker på at FrP har gitt Olaussen stor tillit.

– Jeg skal ikke blande meg inn i Fremskrittspartiets valg av tillitsmenn. Olaussen har stilt seg til disposisjon for partiet som det heter, og partiet har gitt ham stor tillit. Derfor blir det spennende å følge med på retorikken hans på ulike politiske talerstoler. Jeg regner med at Olaussen er like tøff i språkbruken fra talerstolen som på Facebook, men da får nok også klubbemakerne masse arbeid.

Kommentarer til denne saken