Gå til sidens hovedinnhold

SVs Bergstø: - Erna heier i praksis på at arbeidsplasser i nord forsvinner

Artikkelen er over 5 år gammel

- Uspiselig, er SVs stortingsrepresentant Kirstis Bergstøs reaksjon på statsministerens uttalelser.

Også SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø reagerer sterkt på statsministerens uttalelser.

– Det er fullstendig uspiselig at statsministeren ikke bare heier på at arbeidsplasser i nord forsvinner, hun heier på at kystfiskere mister steder å levere lokalt og hun heier på at Røkke har snyltet til seg ressursene våre i strid med regelverket, sier Bergstø.

– Vi kan ikke akseptere at Norge har en statsminister som motarbeider Finnmark på denne måten. Håpet må være at skaden ikke blir for stor før neste valg.

LES OGSÅ: Erna om Kystopprøret: - Det var uansett for mange steder å levere

– Kan du forstå problemet med ulønnsomhet i de landbaserte fiskeindustrianleggene?

– Hovedproblemet er at forpliktelsene som er knytta til det å ha tilgang til felles verdier, nemlig fiskeressursene, her ikke er overholdt. Med kloke investeringer og tilgang til råstoff, så er fiskeindustrien lønnsom. Det kan ikke være sånn at vi i nord alltid skal akseptere storkapitalens premisser, at det er selskapene som investerer som skal få diktere hvordan ressursene skal forvaltes. Da ender vi opp med at det ikke er landsdelen og lokalsamfunnene som blir tilgodesett, men at det utelukkende er selskapene selv som sitter igjen med verdiskapningen.

– Når det er sagt så er det underlig at statsministeren snakker ned fiskeindustriens betydning, som om her ikke er lokal arbeidskraft. Jeg har besøkt anleggene og har snakket med tillitsvalgte. Store deler av industrien har det alltid vært avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Her må fokuset være å sikre gode arbeidsforhold, med hms-krav med organiserte arbeidere og et godt og riktig lønnsnivå. I det ene øyeblikket snakker Høyre varmt om viktigheten av et felles europeisk arbeidsmarked, før de i neste snakker arbeidsinnvandringen ned i Finnmark.

LES OGSÅ: Frank Bakke Jensen (H) støtter statsministeren: - At trålerne skulle levere frossent råstoff til industrien i Finnmark var ikke lønnsomt

Bergstø roser den politiske ledelsen i Hammerfest.

– I forbindelse med Røkkes ran av fiskeressursene, har byens politiske ledelse, med ordførere Alf E Jakobsen i spissen, drevet fram en viktig og prinsipiell sak. All ros til dem. Vi kan aldri gi oss på de prinsipielle spørsmålene knyttet til kravene om levering, her hvor jeg oppfatter at statsministeren går fullstendig tilbake, sier Bergstø.

– Høyre burde heie på næringsutvikling i fiskeriene, i stedet ivrer de for det motsatte. Det er også merkelig å snakke ned fiskeindustrien fordi den ikke sysselsetter nok lokal arbeidskraft, samtidig som man bejubler mineralindustrien som nettopp er kjent for pendlere.

Kommentarer til denne saken