(Finnmark Dagblad)

Trosten sendte i går ettermiddag ut en pressemelding der han varsler at anmeldelsen vil bli overlevert politiet i morgen.

«Journalist Eilif Aslaksen har ved gjentatte anledninger bevisst forsøkt å belyse meg som person på en måte som jeg oppfatter som svært ærekrenkende. Aslaksen har også lagt seg på en linje der han farer med udokumenterte påstander om meg som person og som politiker. Han forfekter sin rett til å beskrive meg som politisk person og som menneske ved å skjule seg bak tittel journalist.», skriver Trosten i pressemeldingen.

– Svært krenkende

«Jeg bestrider ikke Aslaksen retten til å være en kritisk juornalist, men jeg aksepterer ikke at Aslaksen lebber ut ondsinnede artikler om meg på NRK Sameradios nettside, uten at han kan dokumentere noe som helst i det han skriver om. Senest i dag 27. februar har Aslaksen anvendt underbyggende artikler i en annen sak på NRK Samiradios nettside om min person på en svært krenkende måte.», fortsetter Trosten.

Han hevder videre at Aslaksen bruker egne udokumenterte påstander som «blinkskudd» for å oppnå anseelse som journalist.

«Jeg ser på saken som svært alvorlig og kan ikke la dette passere uten en politivurdering og/eller en rettslig kjennelse.», skriver sametingsrepresentanten.

Skyter seg selv i foten

Eilif Aslaksen har registrert at han har blitt politianmeldt. Men han virker forholdsvis rolig.

– Jeg har registrert at han politianmelder meg, og jeg ser fram til politiet skal vurdere saken.

– Hva sier du til Trostens påstand om at du prøver å få til journalistiske blinkskudd ved å publisere udokumenterte påstander om ham?

– Jeg mener han skyter seg i foten. Jeg har sitert det han har sagt og gjort, sier Aslaksen, som poengterer at det kun er politikeren Trosten som blir omtalt.

– Vi har samarbeidet godt tidligere, vi er tidligere skolekamerater, og har konkurrert i skiløypene. Dette er ikke personlig, og jeg håper vi kan samarbeide godt framover også, sier sameradiojournalisten.

– Feil å anmelde

Aktualitetssjef i sameradioen, Ravdna Nilsdatter Buljo, tar politianmeldelsen alvorlig. Men mener at Trosten har gjort en feil ved å anmelde journalisten.

– Han burde i så fall ha anmeldt enten meg som redaktør eller institusjonen. Men vi tar uansett alle politianmeldelser alvorlig, sier hun.

Hun peker også på at Janos Trosten bør forstå at en del av utsagnene er god mat for journalister.

– Han legger selv opp til at media skal omtale ham og hans kommentarer, sier hun.