Gå til sidens hovedinnhold

Fengslingsmøte bak lukkede dører for 17-åring

Artikkelen er over 4 år gammel

Retten har besluttet lukkede dører når 17-åringen som er siktet etter terrorloven for befatning med eksplosiver, framstilles for varetektsfengsling i Oslo.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde bedt om lukkede dører av hensyn til etterforskningen., noe Oslo tingrett ga dem medhold i. 17-åringens forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond, opplyser at han ikke har motsatt seg dette.

Væpnet politi, flere av dem med maskinpistoler, holder vakt under fengslingsmøtet mandag ettermiddag.

Sperret av

Lørdag kveld ble et større område på Grønland i Oslo sperret av etter funnet av en bombelignende gjenstand ved broen ved Grønlandsleiret i Oslo. Samtidig ble en 17-åring med russisk statsborgerskap pågrepet.

Gutten vil han begjære seg løslatt. 17-åringens forsvarer har betegnet sprengladningen som "guttestreker".

Amatørmessig innretning

– PST har sagt at dette er en amatørmessig innretning med lite skadepotensial. Da er det vel ikke veldig sannsynlig at dette er noe som ville gå av seg selv, sier Sigmond.

– Fyrverkeri kan også skade mennesker. Men det gjør det ikke nødvendigvis til noe terroranslag å skyte det opp, legger forsvareren til.

Hun opplyser at hun ikke har fått PSTs rapport om hva slags materiale det dreier seg om. Sigmond ønsker ikke å gå inn på hva hennes klient har fortalt om innretningen.

Avviser terror

– Han avviser at han har noe som helst med terror å gjøre, understreker Aase Karine Sigmond.

PST ikke kan be om mer enn to ukers fengsling for hennes klient, fordi han er under 18 år.

17-åringen er klar på at han ikke er en radikal islamist og nekter straffskyld etter terrorsiktelsen. Sigmond advarer mot å overdrive omfanget av saken mot 17-åringen, som er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale etter terrorlovgivningen.

Kjent av PST fra tidligere

Poolitpatruljen som stanset mannen etter tips fra en parkeringsvakt, fattet mistanke til gjenstanden. Politiet konkluderte med at gjenstanden de senere sprengte kontrollert, inneholdt sprengstoff.

PST bekrefter at de har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. Det dreide seg da om forebyggende tiltak.

 

Kommentarer til denne saken