Hele Sørvær strømmer til for å se hvalrossen som nyter sola på flytebrygga

FOLKEVANDRING: Hele Sørvær har strømmet ned til flytebrygga på Sørvær for å se på hvalrossen.

FOLKEVANDRING: Hele Sørvær har strømmet ned til flytebrygga på Sørvær for å se på hvalrossen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– En av våre eldste sørværinger kan fortelle at det er nøyaktig 79 år siden sist en hvalross besøkte oss her ute. Så dette er en sensasjon. Hele bygda er i tur nede på kaia for å forevige det historiske besøket, sier pensjonert fisker Geir Henriksen.

DEL

Torsdag morgen oppdaget mannskapet på redningsskøyta «RS 132 Gjert Wilhelmsen» som ligger fortøyd ved flytebrygga på Sørvær, en hvalross som kom svømmende inn mot brygga. Etter først å ha klatret halvveis opp på plattingen til redningsskøytaskøyta, veltet den seg ut i sjøen igjen, før den kom seg opp på flytebrygga hvor den har ligget siden.

– Vi holdt på å rengjøre skøyta da vi oppdaget den sjeldne gjesten. Den virker kanskje litt sliten, men ser ellers ut til å være frisk og fin. Tennene er ikke så store, så det er vel mest sannsynlig snakk om en ganske ung hvalross. Hvor den kommer fra er vanskelig å si, kanskje den har forvillet seg hit fra et sted i ishavet? sier maskinsjef Greger Jönsson som har tatt mange bilder av hvalrossen som du kan se her på ifinnmark.

Pensjonert fisker Geir Henriksen som har bodd hele livet på Sørvær, har aldri før opplevd noe lignende.

Se også video filmet av Vidar Hoel. Artikkelen fortsetter under.

  Video filmet av Vidar Hoel.

  Hele barnehagen

  – Dette er en sensasjon. I løpet av formiddagen har hele barnehagen vært nede på kaia for å se. Folk, gamle som unge, strømmer til for å forevige hvalrossen som nyter den skinnende sola her på Sørvær. Men hvalrossen lager litt skumle murrelyder hvis vi kommer litt for nært, så det er best å holde litt avstand, sier Henriksen.

  Og om en av bygdas eldste fiskere husker rett, så er det altså 79 år siden sist en hvalross besøkte fiskeværet.

  – Dette er langt fra hverdagskost. Jeg har aldri før sett en eneste hvalross i nærheten av Sørvær. Men nå er den altså her, og her skal den få hvile ut så lenge den måtte ønske det. Antakelig har den svømt veldig langt før den la seg på brygga, sier Henriksen. Når den klar, legger den helt sikkert på svøm igjen.

  I SOLA: Ytterst på flytebrygga nyter hvalrossen sola på Sørvær.

  I SOLA: Ytterst på flytebrygga nyter hvalrossen sola på Sørvær. Foto:

  Vanlig i Troms

  Professor i arktisk biologi ved Norges arktiske universitet i Tromsø, Erling Sverre Nordøy, sier at det ikke er uvanlig at særlig unge hvalrosser på vandring tar seg pauser på land, langs hele kysten av Norge.

  Ifølge professoren trives hvalrossen godt på «beachen» og finner seg gjerne en holme eoller ei brygge å hvile på.

  – Jeg vet ikke hvor vanlig dette er i Finnmark og Hasvik, men for Troms og Nordland er min erfaring at hvalrosser på land er årlige fenomen. Før påske ble det observert en hvalross på yttersida av Senja. For to år siden var det en ung hvalross som hadde tilhold i flere uker på en holme her. Hvalrosser er blitt observert på land så langt sør som i Oslofjorden, sier Nordøy. I forrige uke kom professoren hjem fra et forskningstokt i Grønlandshavet og Vestisen hvor han i samarbeid med havforskningsinstituttet og Grønlands Naturinstitut har festet satellittsendere på unge grønlandsseler.

  UNG: - Fordi tennene er korte, dreier dette seg mest sannsynlig om en ung hvalross, sier professor i Tromsø.

  UNG: - Fordi tennene er korte, dreier dette seg mest sannsynlig om en ung hvalross, sier professor i Tromsø. Foto:

  Følger vandringen

  – I løpet av et år vil vi følge vandringsmønsteret til disse unge selene. Vi har tidligere forsket på vandringen til voksne seler, men aldri før på disse unge. Når det gjelder hvalrosser, så kjenner vi ikke vandringsmønsteret deres. Men vi vet at nærmeste hvalross-bestand er på Svalbard. Det er også hvalross på Frans Josefs Land og helt til Novaja Semlja. Så hvalrossen på Sørvær har mest sannsynlig kommet fra et at disse områdene.

  FIN: - Den virker litt sliten, men ser ellers frisk og fin ut, sier mannskapet på redningtsskøyta som ligger ved samme flytebrygge som hvalrossen ligger oppå.

  FIN: - Den virker litt sliten, men ser ellers frisk og fin ut, sier mannskapet på redningtsskøyta som ligger ved samme flytebrygge som hvalrossen ligger oppå. Foto:

  Nordøy tror også at hvalrossen på Sørvær er et ungdyr.

  – At tennene er korte, tyder på at hvalrossen ikke er så gammel, det er også gjerne ungdyrene som legger uit på vandring, særlig på våren og sommeren. Det er bare å la den få ligge i fred og hvile seg. Man kan godt se på den, men holde noen meters avstand. For den er et vilt dyr og kan gå til angrep om den føler seg truet eller provosert.

  Professoren minner også om at folk ikke må gi mat til hvalrossen.

  – Hvalrossen lever av bløtdyr på bunnen av havet og kan rett og slett bli syk av menneskemat.

  Artikkeltags