Parforhold opphevet voldsdom

Dommer Randi Lilles forhold til ordfører Frank M. Ingilæ, samt Ingilæs vennskap med et av vitnene, fikk lagmannsretten til å oppheve dommen.

Dommer Randi Lilles forhold til ordfører Frank M. Ingilæ, samt Ingilæs vennskap med et av vitnene, fikk lagmannsretten til å oppheve dommen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Dommerens kjærlighetsforhold til ordføreren tvang fram ny behandling av en voldsdom.

DEL

Trommehinnen til en kommuneansatt sprakk da han ble slått ned utenfor et utested en sein og fuktig kveld i Tana sist høst. Fornærmede, som ifølge lagmannsretten er en del av den lokale makteliten, ble tilkjent 20.000 kroner i oppreisning. Tiltalte, en mann i 30-årene, ble dømt til 60 dagers fengsel.

Nå har lagmannsretten erklært meddommer i tingretten, Randi Lille, inhabil. Da hovedforhandlingene ble holdt var det kjent at hun var kjæreste med Tanas ordfører Frank M. Ingilæ (Ap). Tiltalte mente dette gjorde Lille inhabil.Han anket derfor dommen.

– Det er anført at fornærmede, Lille, Ingilæ og ett av vitnene tilhører den lokale makteliten, og at dette utad er egnet til å svekke tilliten til Lilles upartiskhet, står det i dommen fra Hålogaland lagmannsrett.

Saken må nå opp i tingretten enda en gang. Innad i Indre Finnmark tingrett diskuteres det nå hvor de skal finne habile dommere.

Ble sykemeldt

Kvelden voldsutøvelsen falt sted, deltok Frank M. Ingilæ på en sammenkomst hos fornærmede. Ut på kvelden dro vennegjengen til et utested. Ingilæ ble ikke med. Fornærmede og tiltalte hadde høyst forskjellig framstilling av hva som skjedde i forkant av at fornærmede ble slått ned. Tiltalte følte seg provosert av fornærmede, og slo til ham i hodet bakfra ifølge dommen i tingretten. Den sprukne trommehinnen gjorde fornærmede sykemeldt i flere måneder etter hendelsen.

Ferdig som dommer

Randi Lille stiller seg uforstående til lagmannsrettens dom.

– Jeg kjenner ikke fornærmede, og treffer ham ikke privat. Jeg diskuterte flere ganger min habilitet med sorenskriver, og da kom vi fram til at jeg ikke er inhabil, sier Lille til Ságat.

Lille opplyste ikke om tilknytningen til Ingilæ under hovedforhandlingen, og partene fikk ikke anledning til å uttale seg om det.

Lille er nå ferdig som meddommer i tingretten. Hun er klar på at dette var hennes siste sak.

Artikkeltags