(Nettavisen)

I september innførte Coca cola en nyvinning innen bruskorker: korkene skulle sitte fast i flasken. Selskapet ønsket å være i forkant av et EU-krav som trer i kraft fra 2024, hvor alle korkene på brusflasker må være festet til flasken.

Målet til EU er å forhindre at korker ender opp som plastsøppel i naturen.

Det får både panteselskapet Infinitum og Ringnes til å reagere.

– Vi skjønner behovet i land som ikke har skikkelige pantesystemer, men i Norge har vi ekstremt gode tall og et svært vellykket pantesystem, forteller Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum.

Ba om stans

Ifølge målinger selskapet har gjort blir 99 prosent av flaskene som pantes levert med korken knyttet til flasken. Ringnes, som produserer blant annet Solo og Pepsi, har ikke startet med de nye korkene ennå.

Kravet fra EU har også skapt frustrasjon hos engasjerte brusdrikkere. Pepsi-entusiast og Frp-politiker Bård Hoksrud, som ble kraftig provosert over EUs miljøkrav.

– Hele dette blir veldig tullete. Kan ikke EU heller se til Norge og pantingen vår og lære av den, enn å komme med sånne dusteforslag som dette? Dette er byråkrati på sitt verste, konstaterte stortingspolitikeren tidligere i høst.

Som følge av den økende kostnaden for selskapene, ba flere panteselskaper i Skandinavia, deriblant Infinitum, EU om å droppe miljøkravet i Norge og de andre skandinaviske landene.

– Det blir en ekstrakostnad for produsentene når de må sette fast korkene. Når tallene hos oss er såpass bra som de er, mener vi det ikke er behov for et slikt krav. Det har vært varierte tilbakemeldinger hos forbrukerne hva de synes om det, men det kan også hende at det er en vanesak, forteller Randi Haavik Varberg i Infinitum.

Også Per Hynne, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola bekrefter diskusjonene.

– Men signalene fra EU var tydelige på at dette ville gjennomføres uten unntak.

Forespørselen ble avslått fra EU.

Ønsket alternativ løsning

Ifølge kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard forstår de EUs krav som svar på en voksende utfordring med forsøpling, som ikke har etablerte pantesystemer.

– Vårt utgangspunkt har imidlertid vært at vi helst løste kravet gjennom det etablerte pantesystemet, skriver han i en tekstmelding til Nettavisen, og forklarer:

– Med gjeldende teknologi kunne vi innført halv pant på flasker uten kork for å sikre at enda flere korker fulgte med flaskene i panteautomaten.

Årsaken til skepsisen er at de nye korkene krever at produsentene må kjøpe inn nye maskiner til flaskene, som ikke bare skrur korkene på, men også fester dem til flasken.

– Det vil kreve en betydelig investering, men det er for tidlig å si noe om beløp, skriver Bruusgaard.

Heller ikke Coca-Cola ønsker å gi noe anslag på hvor mye det kostet dem å gå over til festede korker.

– Dette er et sammensatt kostnadsbilde knyttet til råvarer, ny teknologi, tilpasning av eksisterende produksjonslinjer, overgangsprosessen og ikke minst kommunikasjon for å forklare forbrukerne hvorfor vi gjør dette, skriver Per Hynne, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola.