På vei mot storstua – mot alle odds

I STORSTUA: Nå er det ikke lenge igjen til Lasse Haughom kan holde åpningstale i dette rommet. I mars skal bygget være ferdig, og 16. mai blir det offisiell åpning.

I STORSTUA: Nå er det ikke lenge igjen til Lasse Haughom kan holde åpningstale i dette rommet. I mars skal bygget være ferdig, og 16. mai blir det offisiell åpning. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Selv ordfører Lasse Haughom ville egentlig ikke bygge flerbrukshus. Nå mener han det er det beste som har skjedd Vardø på lang tid.

DEL

(Finnmarken) – Dette blir bra for lille Vardø, å få et slik bygg der alt samles midt i sentrum. Det har vært mange motforestillinger, men nå som det begynner å ta form, har selv de mest skeptiske snudd.

Ordfører Lasse Haughom (Frp) står midt i det lokalet han om åtte måneder håper er fylt til randen av feststemte vardøværinger. 16. mai er det nemlig klart for offisiell åpning av flerbrukshuset, det huset som ordføreren selv egentlig ikke ville bygge.

– Men nå som jeg ser resultatet, mener jeg at dette har vært rett, sier han.

Ville bygge ved hallen

Det er nå ti år siden politikerne i Vardø for første gang begynte diskusjonene som til slutt har ført til reisingen av flerbrukshuset. Da lovet nemlig Rolf Einar Mortensen, som da var ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, nytt basseng i byen, dersom partiet hans fikk flertall ved høstens kommunevalg.

Dermed var debatten i gang – både lokalisering av et nytt basseng og prislappen ble diskutert, uten at noen avgjørelse ble tatt.

Så ble saken på nytt aktuell da flisene i den gamle svømmehallen begynte å ramle av veggene.

– På den tiden ville vi bygge nytt basseng ved idrettshallen. Vi mente det ville bli langt billigere, forteller Haughom.

Men så viste det seg at det ikke bare var bassenget som måtte skiftes ut. Svømmehallen var lokalisert i bygget som gikk under navnet «Velferden», og nå viste undersøkelser at hele bygget var utsatt for å sige, da det sto på utrygg grunn. I 2010 vedtok derfor et splittet bystyre å rive det gamle velferdshuset, og bygge en ny storstue, med basseng, kino og forsamlingssal. Lasse Haughom stemte imot det forslaget, men skulle han tatt avgjørelsen i dag, ville han støttet Arbeiderpartiets og Høyres avgjørelse.

– Nå som vi vet hvor omfattende skader det var på «Velferden», mener jeg det var rett å rive, sier Haughom.

Komplisert jobb

Men også i fortsettelsen var det turbulens rundt flerbrukshuset. Sommeren 2011 ble nemlig «Velferden» revet – uten at klarsignal var gitt fra fylkeskommunen. Da det viste seg at både huset og tomta var fredet, reagerte kulturminnevernsjef Stein Tage Domaas. Det gjorde at alt arbeidet på tomta måtte stoppes, i påvente av at arkeologer skulle sjekke tomta for eventuelle fredede gjenstander.

Samtidig steg prisen. Fra å koste i underkant av 110 millioner kroner da prosjektet først ble vedtatt i 2010, lyder prislappen nå på cirka 152 millioner kroner.

Men i fjor høst kunne firmaet Bjørn Bygg for alvor ta fatt på oppgaven de har fått: å reise Vardøs nye storstue.

– Det er et komplisert bygg, men det blir veldig fint, konstaterer Kjetil Farstad, formann på byggeplassen.

Sammen med kollega Rune Hansen holder han orden på det som foregår både utendørs og innendørs i bygget som de siste månedene har vokst seg stadig større.

– Vi er straks ferdig med det meste som skal gjøres utvendig. Da er det jobben inne som gjenstår. Vi håper å være ferdig i mars, sier Farstad.

Pratsomme lokale

Og innendørs er de ulike rommene til flerbrukshuset i ferd med å ta form. I kjelleren blir det treningslokale for brytere og taekwondoutøvere, mens bakkenivå-etasjen byr på et 25 meter langt basseng med vannsklie og stupetårn. I tillegg kommer forsamlingssalen, med både kino og scene. Nettopp dét gir utfordringer til arbeiderne, forteller Farstad og Hansen.

– Man skal ha både lys og lyd som fungerer i både kinosal og kultursal, og det krever litt å få lyden rett, forteller Farstad.

Han er egentlig fra Alta, og pendler hjem så ofte han kan. Likevel trives han med jobben i Vardø.

– Det er fantastiske folk, det fins ikke mange som vardøværingene. Så hjelpsomme og pratsomme, sier han.

Det er kollega Rune Hansen enig i. Han har kommet helt fra Harstad for å gjøre jobben.

– Og de er jo nysgjerrige også, de lurer på hva som skjer, sier han.

Klar for regningen

Det er inntrykket til ordfører Haughom også. Når han møter sin befolkning nå til dags er det ofte en ting det prates om, nemlig flerbrukshuset.

– Mitt inntrykk er at folk gleder seg, sier han.

Foreløpig gleder han seg mest selv også, ikke minst fordi han tror kommunen skal klare å ta regningen når den tid kommer.

– Vi får veldig mye for pengene, det gjør vi. Det er klart det kommer til å bli tøft, men vi skal klare det, det er jeg sikker på, sier han.

Artikkeltags