NRK Sápmi: – Hellesvik må tåle dette

FORBANNET: - Dette er rett og slett en sjikane av min person. Det begynner å bli nokså grovt. Jeg synes det er et lavmål av NRK Sápmi å tillate folk og kommentere anonymt. Foto: Allan Klo (arkiv)

FORBANNET: - Dette er rett og slett en sjikane av min person. Det begynner å bli nokså grovt. Jeg synes det er et lavmål av NRK Sápmi å tillate folk og kommentere anonymt. Foto: Allan Klo (arkiv)

Artikkelen er over 4 år gammel

– Ville aldri godtatt om noen opprettet en falsk profil på for eksempel sametingspresident Aili Keskitalo, svarer han sjøl.

DEL

(Finnmark Dagblad) Jarl Hellesvik forbanner seg over NRK Sápmi etter at noen har opprettet et falskt alias og debattert under et navn som kan regnes som han.

– Dette er rett og slett en sjikane av min person. Det begynner å bli nokså grovt. Jeg synes det er et lavmål av NRK Sápmi å tillate folk og kommentere anonymt. Det gir inntrykk for hva slag journalistisk standard som er der, sier Jarl Hellesvik.

Tror det er Jarl Hellesvik

Noen har opprettet en profil under navnet «Jarle Hallesvik» på NRK Sápmis nettsider og debattert heftig i to uker. Flere tror at det er Jarl Hellesvik selv som kommenterer, noe han kan avkrefte. Det kommer også tydelig fram etter hvert at denne debattanten ikke er Hellesvik selv, men en som kaller Hellesvik for sin «gode venn og mentor».

Jarl Hellesvik mener NRK Sápmi ikke ville tillatt noe liknende hvis noen hadde opprettet en falsk profil på for eksempel sametingspresident Aili Keskitalo.

– Det er ikke første gangen NRK Sápmi gjør slikt mot folk som ikke er enige i deres samepolitikk. De sammenliknet jo Etnisk og demokratisk likeverd (EDL) med English Defence League på bakgrunn av at vi har den samme forkortelsen. Dette ble påklagd til NRK sentralt og NRK?Sápmi måtte trykke en unnskyldning. Med det som skjer nå, denne oppførselen, drar NRK Sápmi omdømmet til NRK ned i skiten, sier Hellesvik, som er fagråd i Etnisk og demokratisk likeverd.

NRK kjenner identiteten

– Det må han tåle, svarer nyhetsredaktør i NRK Sápmi, Rávdná Buljo Gaup, som bekrefter at hun har sett profilen. Men ikke alt som er blitt kommentert fra denne personen. Likevel oppfatter hun det ikke slik at det er blitt tråkket over noen grenser, og forklarer at hun bare har opplevd å måtte sensurere en debatt én gang tidligere.

– Dette var før man måtte opprette profil for å kommentere på deres nettsider, sier hun, og svarer at profilen ikke er anonym for NRK. Bare for leserne.

– Vi ser hvem som debatterer selv om leserne kanskje ikke gjør det. Det er det som er poenget med å opprette en profil, sier hun og mener profilerte personer må kunne tåle litt ekstra under slike debatter.

– Nå har jeg ikke fått sjekket alt opp, og jeg skjønner om Jarl Hellesvik kan føle seg såret og vonbroten, men såpass må man tåle når man er i front av mange diskusjoner, sier Buljo Gaup.

Vurderer sak til NRK sentralt

– Jarl Hellesvik mener dere går imot han fordi han ikke er enige i deres samiske politikk. Stemmer det?

– NRK Sápmi har ingen politisk formening, det får stå for hans regning. Vi har ikke for vane å ta side med noen politiske standpunkt, vi er ikke et politisk organ, svarer hun og lover å se nærmere på saken.

– Vi gjør alltid det når man ser at noen går over streken. Nå vet jeg som sagt ikke alt som har stått der, men vi har egne folk som følger debattene, svarer hun.

Så langt har ikke Hellesvik selv fått sett så mye på hva som er skrevet, men han har blitt gjenfortalt av venner. Når juleferien er over vil han undersøke sine muligheter. – Det kan godt hende at det blir en ny sak til NRK sentralt på dette, avslutter han.

Artikkeltags