(Nettavisen)

I fjor skrev Nettavisen om Jan Magne Eriksen Bae og kona Christina, som på en flytur med Norwegian fra Bodø til Oslo fikk barnevogna til minstemann Ivar Olai ødelagt.

Saken provoserte Bae såpass at han valgte å gå offentlig på sosiale medier med en tydelig oppfordring til flyselskapet. 39-åringen fikk støtte fra andre som tilsynelatende har opplevd noe av det samme.

«Vi ser at vi ikke er den første barnefamilien som har opplevd dette og vi skjønner at dere ønsker at vi skal gi opp. Det kommer vi ikke til å gjøre», skrev Bae i en melding til Norwegian på Facebook.

Etter mye frem og tilbake la flyselskapet seg flat og beklaget hendelsen. Ekteparet ble lovet full refusjon for vognen.

– Jeg håper bare at Norwegian i fremtiden vil møte småbarnsforeldre i en lignende situasjon på en bedre måte enn i dag, sa Eriksen Bae til Nettavisen den gang.

Nå ser det imidlertid ut til at flyselskapet har begått den samme tabben igjen.

Familieferien satt på hold

Lørdag 18. juni var Stine Therese Gislerud på vei til Oslo Lufthavn med mannen Stein og tre små barn. Familien skulle på en etterlengtet ferietur til Spania, og med seg i bagasjen hadde de en sammenpakket barnevogn til minstemann på fem måneder. Vognen ligger i en spesiell bag, etter retningslinjer fra Norwegian.

Problemene begynte allerede på flyplassen i Norge, da familien etter seks timers ventetid fikk melding fra Norwegian om at flyet deres var blitt kansellert i siste liten.

– Norwegian skrev at kanselleringen var en konsekvens av tekniske feil. Da hadde vi sittet og ventet på Oslo Lufthavn i seks timer, forteller Stine Therese Gislerud til Nettavisen.

Familien mottar en melding fra flyselskapet hvor det står at reisen deres har blitt booket om – og at de mandag kveld kan lande på en annen flyplass i Alicante, kostnadsfritt. De ankommer ferieparadiset mandag kveld, to dager etter planen.

– Med oss har vi tre små unger som vi haster med å få i seng. Av den grunn rekker vi ikke å se over bagasjen før vi går og legger oss.

Morgenen etter pakker familien ut av bagene sine. Da ser de at barnevognen er ødelagt flere steder. Dette på tross av at de har benyttet seg av en PramPack – en reisebag med hard bunn som beskytter vogner under fly eller annen transport.

– Vi skal ut på trilletur, men når vi pakker ut vognen ser vi at festene til understellet er fullstendig knekt. Vognen er rett og slett ubrukelig, sier Gislerud.

– Henger ikke på greip

Ektemannen tar kontakt med forsikringsselskapet Tryg Forsikring, som understreker at dette er Norwegians ansvar. I mellomtiden har paret ringt og mailet med flyselskapet uten å få henvendelsene sine besvart. Gjentatte ganger har de sittet flere timer i kø på telefonen.

Omsider får de svar fra Norwegian, som skriver at man er nødt til å melde fra om eventuelle skader ved ankomst. Helst før man har forlatt flyplassen. Det står i artikkel 31 i Montreal-konvensjonen som regulerer ansvar for internasjonal luftfart av personer, bagasje og varer.

– All nødvendig dokumentasjon ble sendt til Norwegian på mail. Hvordan skulle vi meldt fra om skaden tidligere, når Norwegian ikke besvarte henvendelse våre? Det henger ikke på greip, sier Gislerud.

Familien forteller at de er frustrerte. Store deler av ferien har blitt brukt til å kontakte flyselskapet. Da de ikke mottok erstatning for barnevognen, ble de nødt til å kjøpe en splitter ny en. Prisen havnet på snaue 14.000 kroner.

– Et barn på fem måneder er jo helt avhengig av en vogn, påpeker hun.

– Vi beklager

På spørsmål om hvorfor familien ikke fikk kompensasjon for barnevognen, svarer kommunikasjonsrådgiver i Norwegian Silje Glorvigen følgende:

– Vi er lei oss for at den opprinnelige avgangen til familien ble flyttet på. Vi gjør alltid det vi kan for å finne best mulig alternativ for kunden i slike situasjoner. I denne omgang ble de booket om på grunn av flyteknikerstreiken.

Videre skriver flyselskapet at de har mottatt henvendelsen fra Gislerud, både i forbindelse med skaden på barnevognen og endring av opprinnelig flyavgang. De understreker at dersom skaden blir rapportert etter man har forlatt flyplassen, må det kunne legges frem bevis på at skaden oppsto under en av deres flyreiser.

– Saken deres er under behandling hos oss. I streikeperioden har mange kontaktet oss og vi har lengre ventetid enn normalt hos vår kundeservice nå. Det beklager vi. Våre ansatte på kundeservice jobber så godt de kan med å svare kundene så fort som mulig.

Svaret faller i dårlig smak hos Gislerud, som fremdeles ikke har mottatt erstatning for skadene.

– Vi ble ikke rammet av flyteknikerstreiken, slik det står i svaret fra Norwegian. Reise-kaoset skyldtes tekniske feil. De har ødelagt vognen vår, og nå forsøker de tilsynelatende å vri seg unna. Vi har fulgt alle regler og retningslinjer. Hele saken gjør oss forferdelig oppgitt, avslutter Gislerud.