(Finnmark Dagblad)

Like etter klokken 1500 kunne befolkningen i Sør-Troms og deler av Nordland høre flere skarpe smell som skyldtes norske jagerfly som brøt lydmuren.

- Vi var inne i hjemmet vårt da vi først hørte lyden og deretter merket rystelsene, forteller Caroline Rochmann (26) til Nordlys.

Hun og broren, bosatt i Andselv i Målselv kommune i Troms, er blant de mange som har kontaktet Nordlys i forbindelse med hendelsen.

Presse- og informasjonsoffiser kaptein Brynjar Stordal i Luftforsvaret bekrefter at det var jagerfly fra Bodø som har forårsaket hendelsen.

- Fly fra QRA-enheten (Quick Reaction Alert) ble scramblet for et skarpt oppdrag, underveis passerte de over Troms på vei til oppdraget. Disse hadde fått tillatelse til å bryte lydmuren.

Stordal poengterer imidlertid at flyen befant seg i høyere lag da lydmuren ble brutt.

- Flyene ble sendt opp for å løse et identifikasjonsoppdrag.

Oppdraget hadde ifølge kapteinen ingen sammenheng med den pågående militærøvelsen Arctic Challenge.

- Dette var et oppdrag som oppstod og som ble løst der og da.

I de aller fleste tilfeller hvor norske jagerfly blir hastesendt på vingene gjelder dette russiske fly som kommer for nær norsk luftrom. Jagerflyene blir da sendt opp for å observere, identifisere og ved behov avskjære. Stordal vil imidlertid ikke bekrefte om dette var tilfellet her.

- Jeg kan dessverre ikke kommentere hva som var bakgrunnen for dette spesifikke oppdraget på det nåværende tidspunktet, sier han.