Nikel skulle vært evakuert

Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Svovelverdiene i Nikel har nådd ekstreme høyder. Hadde det vært i Norge, ville myndighetene evakuert. Nina Balanganskhi samler underskrifter som protest mot røyken.

DEL

(Finnmarken) I Nikel er det ingen barn som er ute og leker i gatene. Bladene på trærne har skiftet farge fra grønt til brunt. Daglig regner det støv over innbyggerne. Støvet legger seg på alt og alle, og spøkelsesbyen kan virke som en riktig betegnelse.

– Det oppleves som fryktelig for oss som bor her. Folk får vondt i halsen og det er vanskelig å puste, sier Nina Balanganskhi.

I tre uker har situasjonen vært slik. Nå har Balanganskhi fått nok.

– Vi har ikke fått noe ordentlig svar på hvorfor det er så mye røyk nå. Derfor ringte jeg til guvernøren i Murmansk for å få en forklaring. Han sa jeg måtte samle underskrifter, sier hun.

Og det har hun gjort. Mange innbyggere har skrevet under.

– Listen skal jeg sende til guvernøren. Jeg har bedt han svare meg gjennom pressen, slik at alle i byen kan få vite hva som skjer, sier hun.

Seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning Lars Robert Hole, bekrefter at situasjonen i Nikel er ekstrem. Torsdag fikk instituttet resultatet fra den ferskeste luftmålingen i byen. Tallet er sjokkerende.

– Svovelverdien er over tjue ganger høyere enn det som er anbefalt i Norge. Det er ekstremt, sier Hole.

Den siste målingen viser at luften inneholder 7500 milligram svovel per kubikkmeter. Dette er middelverdien i en time, og det betyr at tallet til tider kan være vesentlig høyere.

– Det svinger også veldig fra time til time. Med tanke på at grenseverdien er på 350 milligram er dette skremmende. Men vi er vant til høye verdier i Nikel. Normalt ligger det på to-tre tusen, forteller Hole.

Ifølge Hole må man langt tilbake i tid for å finne lignende målinger.

– Vi må så langt tilbake som til oppløsningen av Sovjetunionen for å se noe tilsvarende, sier han.

Om man hadde oppdaget like høye verdier i Norge, ville myndighetene evakuert området umiddelbart.

– Så høye verdier er helt klart en helsefare for dem som bor i området. I Norge vil jeg tro man hadde sørget for å få folk vekk så fort som mulig, sier Hole.

Hadde det vært opp til Hole, ville han skrudd av hele verket.

– For folk i Nikel er dette kritisk. Å slå av hele verket er kanskje den eneste løsningen for å få bukt med de høye verdiene, sier han.

En arbeider ved kombinatet i Nikel som Finnmarken har vært i kontakt med, forteller at det foregår en renovering av pipene på verket. Så lenge den pågår vil det være nedslipp av svovelholdig røyk i byen.

– Men det er ingen som vet hvor lang tid denne renoveringen vil ta. Det kan ta uker, det kan fortsette ut denne måneden her, eller det kan ta enda lengre tid, sier han.

I mellomtiden må beboerne i byen leve med den tjukke røyken som har omkranset dem i tre uker allerede.

– Normalt er det ganske ille når vindretningen ligger inn over byen, slik at utslippene fra verket treffer oss. Nå er det ti ganger verre enn det, sier lederen av underskriftskampanjen Nina Balanganskhi.

Artikkeltags