– Neinei, hva mener du? Ukrainerne dro frivillig

Artikkelen er over 5 år gammel

Russlands generalkonsul mener BarentsObserver forvrenger fakta om situasjonen i Ukraina, og bruker ufine ord om Vladimir Putin. Se video her!

DEL

(Finnmarken) Mikhail Viktorovitsj Noskov holdt et innlegg under journalistkonferansen til Barents Press International i Kirkenes lørdag.

Her brukte han mye tid på en kommentar skrevet av BarentsObserver-redaktør Thomas Nilsen om hvordan Ukraina-krisen vil påvirke Barentssamarbeidet.

– BarentsObserver er et talerør for Barentssekretariatet, og er derfor på en måte en stemme for det offisielle Norge. Da bør dere ikke fordreie fakta, og omtale Vladimir Putin i slike ordelag som dere gjør, sa Noskov til de 150 journalistene fra barentslandene som satt i salen.

– Dramatisk vending

I kommentaren tar Nilsen til orde for at måten Putin har håndtert konflikten i Ukraina, sender mørke skyer over Barentssamarbeidet.

– Jeg er redd tilliten på politisk nivå er i ferd med å gå tapt. Hvordan skal lederne for de nordiske landene kunne skåle for Moskvas bidrag til å skape et godt geopolitisk klima etter den kalde krigen, når de har fordømt annekteringen av Krim-halvøya? spør han.

Tittelen på Noskovs innlegg under konferansen var «Internasjonale konflikter – regionalt samarbeid». Han vendte flere ganger tilbake til Nilsens kommentar.

Det var spesielt Nilsens beskrivelser av russisk intervensjon i Georgia i 2008, og nå i den pågående krisen i Ukraina, som fikk konsulen til å fyre seg opp.

– Det er mulig det er uriktig av meg å gå inn på dette, men jeg ble veldig berørt av artikkelen, sa han.

– Ensidige artikler

Generalkonsulen i Kirkenes kritiserte også Nilsen og BarentsObserver for å skrive for lite om de andre barentslandene, og for å bare presentere opposisjonens syn på situasjonen i Russland.

– Dere burde skifte navn til RussiaObserver, sa han.

I innlegget forsvarte hans Russlands inngripen i Ukraina, og understreket at det gode samarbeidet i nord ikke er truet.

– Jeg møter daglig representanter for næringslivet og andre norske aktører. Ingen har denne frykten det snakkes om, om den russiske bjørnen som angriper lille Norge.

– Det er nettopp vår oppgave som diplomater å håndtere slike konflikter. Og jeg er sikker på at vi skal klare oss gjennom disse vanskelige tidene, sa han.

– Presser ikke

I etterkant forsikret han at han ikke forsøker å legge seg opp i de redaksjonelle vurderingene, men sa han brukte muligheten på journalistkonferansen til å lufte sin frustrasjon, og tilbakevise det han mener er faktafeil.

Han mener også avisa, som en indirekte representant for norske myndigheter, bør unngå formuleringer som "putinisme", "Putins klikk" og andre fargede uttrykk i omtale av Russlands president.

– Jeg er faktisk litt fornærmet på vegne av Russland. Hvis vi skal fortsette å promotere barentssamarbeidet, må vi unngå slik ordbruk om hverandre, sa han.

Disputt på bakrommet

BarentsObserver er drevet av Barentssekretariatet, som igjen eies av de tre fylkeskommunene i Nord-Norge. Thomas Nilsen understreket under konferansen at han ikke mottar ordre fra noen om hva avisa skal publisere.

– Vi er ingen ordinær, uavhengig avis, men formålet vårt er å la alle sider få slippe til med sitt syn. Vi er ikke et talerør for norske myndigheter, men har tvert imot også kritisert dem flere ganger. Og vi er også åpne for russisk kritikk av norske myndigheters handlinger, forsikret Nilsen da han møtte Noskov til en diskusjon på gangen.

I den temperamentsfulle debatten, som du ser i videoen over, forsvarte generalkonsulen Russlands handlinger på Krim, og fornektet at det er å regne som en intervensjon.

Konsulen ble også invitert til å skrive en egen kommentar på Barents Observer.

– Målet vårt er å la alle syn slippe til, sa Nilsen til Noskov, som trolig vil benytte sjansen.

Kontroversielle invitasjoner

I forkant av konferansen fikk arrangørene pepper fra Den norske Helsingforskomité for å ha invitert kontroversielle journalisten Dmitrij Kiseljov, som er sjef for det statlige nyhetsbyrået Rossija Sevodnja (Russland i dag).

Han står på EUs sanksjonsliste, og fikk dermed ikke reise inn i Norge. På den andre siden var også Aleksandr Serebryanikov, kjent som Blogger 51, forhindret fra å delta.

Han er nemlig under etterforskning for ekstremisme, og har utreiseforbud fra Murmansk av russisk politi.

Konsulen sier på spørsmål fra Finnmarken (se videoen til høyre) at han gjerne skulle sett og hørt dem begge på konferansen. Han ville imidlertid ikke uttale seg om situasjonen for den Putin-kritiske bloggeren.

– Det er politiets sak, og jeg kjenner ikke godt nok til den, sier han.

Provoserende spørsmål

Etter sitt innlegg foran de 150 journalistene, fikk konsulen blant annet spørsmål fra en russisk journalist om han kunne nevne noen russiske medieorganer han ser på som uavhengige.

– Insinuerer du at det ikke er uavhengige medier igjen i Russland? Det spørsmålet er så provoserende at jeg ikke kommer til å svare på det, repliserte han.

Artikkeltags