Gå til sidens hovedinnhold

Nei til kvenene

Artikkelen er over 14 år gammel

Flertallet av politikerne på Sametinget sa nei til å bevilge penger til samtaler med den kvenske minoritetsbefolkningen.

(Finnmark Dagblad)

Det til tross for at Arbeiderpartiets Willy Ørnebakk snakket varmt om at det burde settes av 100 000 kroner til samtaler.

- I dag har vi ikke slik kontakt. Og her på Sametinget har vi en kraftig økonomisk muskel i forhold til den kvenske minoritetsgruppen, sa han på Sametinget.

Ville styrket

Målet med å bidra med penger var å sette i gang formelle samtaler for å finne fram til en arbeidsmetodikk som kan styrke både den samiske og kvenske minoriteten.

- En stor andel av den samiske befolkningen har også kvenske røtter. Det er mange følelser rundt dette, sa Ørnebakk.

Fikk nei

Sametingsrepresentant Terje Tretnes var en av mange som var uenige i forslaget.

- Sametinget har penger som politisk institusjon og som organ. Kvenske organisasjoner kan når som helst ringe for å be om ett møte. Jeg tror ikke det er nødvendig å sette av penger til slike samtaler, sa Tretnes.

Skuffet

Etter avstemmingsrunden var Willy Ørnebakk svært skuffet.

- Det var en skuffelse at forslaget falt. Måten som både Tretnes og ikke minst visepresidenten uttalte seg på var skuffende. Sametinget har behov for å skape mer «goodwill» i samfunnet. Og det innebærer å være offensiv og å ta kontakt med andre, sier han.

Kritisk

Etter å ha tapt slaget i Sametingets plenum frykter Ørnebakk at sametingspolitikerne nå sender ut feil signal.

- I stedet er det nå slik at folk fra Sametinget reiser til alle verdens hjørner for å møte minoritetene. Uten at vi så langt har vist at vi bryr oss om de som bor aller nærmest, sier kan kritisk.

Ørnebakk mener at det er på tide at sametingspolitikerne slutter å sitte på sin høye hest.

- Vi må slutte å opptre på en slik måte. Nå må vi synliggjøre at vi er opptatt av alle. Dette ville vært en utmerket sak å synliggjøre at vi har engasjement og at vi bryr oss om det som skjer i samfunnet, sier han.