Nabolag er låst av industriplaner

KJØPTE I 2009 OG 2010: Inger Johanne Larsen og naboenLeif Rakfjord forteller at de ikke hørte noe om båndleggingen før i 2012.

KJØPTE I 2009 OG 2010: Inger Johanne Larsen og naboenLeif Rakfjord forteller at de ikke hørte noe om båndleggingen før i 2012. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Inger Johanne Larsen, Leif Rakfjord og naboene venter på at hele nabolaget skal jevnes med jorda, men erstatning slik at de kan flytte er det ingen som tar ansvar for.

DEL

(Finnmark Dagblad) RYPEFJORD: – Jeg skal flytte sørover for å komme nærmere familien, men sitter i stedet fastlåst her i Hammerfest. Vi kan verken selge, leie ut eller pusse opp boligene våre, sier pensjonist Leif Rakfjord.

Naboen hans Inger Johanne Larsen forteller at også hun har sett på en rekke salgsannonser og nye hus de siste årene.

– Fikk beskjed i 2012

– Jeg kan ikke kjøpe nytt hus før jeg får solgt her, fastslår hun.

Da Rakfjord kjøpte leiligheta og flyttet inn i februar 2010, og Larsen i desember 2009, visste de ingenting om planene som skal gjøre hele Leirvika til et digert industriområde.

– Vi visste ingenting før det i juli 2012 kom et skriv om dette, og etterfølgende møter og brev fra Hammerfest kommune, forklarer Leif Rakfjord.

– Burde kjøpt huset selv

Den 16. desember 2010 vedtok kommunestyret i Hammerfest å båndlegge Strømsnes og Leirvika til industriformål.

Inkludert boligområdet som har ti boliger. Et rekkehus, og seks frittstående eneboliger.

– Rekkehuset var til salgs i to år. Jeg var den siste som flyttet hit. Hammerfest kommune burde da ha visst at dette var på gang, og selv kjøpt rekkehuset, mener Rakfjord.

– Trenger et holdepunkt

– Dette er enorme planer. Noen burde jo ha visst noe da rekkehuset lå ute for salg. På en måte har de derfor med vitende og vilje satt oss i denne situasjonen, sier Leif Rakfjord, som innrømmer at han veksler mellom å være både sur og forbannet på Hammerfest kommune.

– Vi trenger et tidspunkt. Vi trenger noe å forholde oss til. Ikke nødvendigvis en fastsatt dato, men blir det vår, sommer eller ny høst. Eller vil det gå flere år med uvisshet for et helt nabolag, spør de to.

Antydet bygging i 2016

Da Inger Johanne flyttet inn planla hun å pusse opp badet, og hun skulle skifte vinduer.

– Vi har en nabo som skulle bytte tak, og en annen skulle bygge veranda da vi alle fikk beskjed om å legge alt av oppussingsprosjekter død, sier hun.

– Vi kan sikkert selge, men hvem andre vil kjøpe enn en spekulant som er interessert i å kjøpe billig og seinere selge dyrt til kommunen, sukker Leif Rakfjord oppgitt, som ber kommunen rydde opp.

Øynet håp om utbygging

I en reklameavis skrevet tidligere i år leste han en artikkel hvor Hammerfest kommune antydet utbygging i 2016, og han øynet håp, men slik går det ikke innser han i dag.

– Det viste seg å ikke være riktig. Det er klart man blir frustrert og oppgitt når ikke noen kan gi klare svar, fortsetter Rakfjord, som også har sluttet å sende datteren sin rundt på husvisninger for å finne hus til ham der hun bor.

– Jeg er pensjonist og må selge denne leiligheta før jeg kan kjøpe noe nytt. Så her sitter vi alle fastlåste i Leirvika, konstaterer Leif Rakfjord.

– Har ingen tidspunkt

Plan- og utviklingssjef Odd Edvardsen innrømmer at ingen på nåværende tidspunkt kan si når beboerne kan vente å få erstatning for boligene sine.

Området har vært båndlagt til industriformål helt siden 16. desember 2010, og i mai i år ble reguleringsplan med det samme vedtatt av de folkevalgte.

– Vi jobber med saken, men den er vanskelig per i dag, innrømmer plan- og utviklingssjef Odd Edvardsen.

Ekstern finansiering

Han forklarer at kommunestyret har vedtatt alternativ finansiering av utbyggingen av industriområdet, og at dette innebærer etablering av et aksjeselskap som skal prøve å få til ekstern finansiering.

– Jeg skjønner frustrasjonen til de som bor her, men per i dag har ikke Hammerfest kommune penger i prosjektet til å kjøpe ut beboerne, fastslår plan- og utviklingssjef Odd Edvardsen.

Artikkeltags