(Finnmark Dagblad)

Fiskarlaget Nord har mistet tilliten til helikopterredningstjenesten. Hans Petter Rasmussen, styreleder i Fiskarlaget Nord er ikke fornøyd.

– Fiskarlaget Nord har i alle år følt seg trygge med 330-Skvadronen, så det er ikke der problemet ligger. Det er materiellet de bruker som er problemet, forklarer Rasmussen.

Når Fiskarlaget Nord tok kontakt med skvadronsjefen avviste han at det var problemer med Sea King-helikoptrene. Forsvaret har tidligere uttrykt at helikoptrene har en oppetid på 98,7 %.

Likevel har det skjedd to ulykker på veldig kort tid der begge helikoptrene har vært slått ut.

– Vi er ikke fornøyde med noe annet enn 100 % beredskap. Man har aldri noen garanti for når ulykker skjer, sier Rasmussen.

Stortinget har planer om å få faset ut de aldrende Sea King-helikoptrene innen 2020 – hvis det ikke blir ytterligere forsinkelser.

– Helikoptrene kan bli oppi 50 år gamle før de pensjoneres, her har politikerne somla noe så grasalt, sier Rasmussen.

Eneste løsning ifølge Rasmussen er å finne på noe midlertidig inntil de nye helikoptrene er på plass.

– Hadde man enkelt og greit leid inn et ekstra helikopter man kunne hatt i bakhånd så hadde beredskapen vært mye bedre, sier Rasmussen.

Rasmussen mener at det er forskjell på redningsaksjoner på fjellet og til havs.

– På fjellet har man ofte tid til å vente litt på hjelp, men til havs kan det være snakk om minutter som er forskjell på liv og død, sier Rasmussen.