Gå til sidens hovedinnhold

Mener Finnmark har godt av en Frp-kur

Artikkelen er over 11 år gammel

Statsviter Frank Aarebrot mener støtten til Nord-Norge kan sammenlignes med U-hjelp.

(Finnmark Dagblad)

Leder av Tromsø Arbeiderparti Roger Ingebrigtsen og partisekretær i partiet, Raymond Johansen, har bydd opp Fremskrittspartiet (Frp) til politisk polemikk i flere medier de seneste dagene. Hovedbudskapet har vært at Frps politikk om bruk av mindre penger på offentlig sektor og bønder i landsdelen, vil føre til et befolkningsras sørover.

- En liberalistisk hestekur ville nok gjort vondt for Finnmark i begynnelsen, men ville kunne bli bra på sikt, repliserer professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot til Finnmark Dagblad.

Han forklarer sitt ståsted med at Nord-Norge per i dag er fullstendig avhengig av en sterk offentlig sektor, men det kan argumenteres at fylket hadde profitert på at det sto finnmarkingene fritt å utnytte egne ressurser.

«Søring»-problemet

- Hvis staten ikke hadde blandet seg inn i ting som gruvedrift og naturreservater kunne det blitt etablert mye bedre infrastruktur og næringsliv i nord. Staten ligger veldig ofte til hinder for naturlig næringsutvikling i nordområdene, sier Aarebrot og betegner nordpolitikken som en overstyring fra søringenes-side.

- Vi søringer blander oss ofte inn i det som skjer i nord. Fra naturens side er Finnmark en av landets rikeste landsdeler. Det er ikke et fylke i Norge hvor det ligger mer uutnyttede ressurser i jorden enn her, men vi er opptatt av naturparker og samenes rettigheter, samt at jorden skal være allemannseie. Finnmark er jo et eneste kollektivbruk. Hvis målsetningen å bevare dette er dagens politikk bra, forklarer han.

Ikke et fly i horisonten

Overgangen til et friere markedsliv i Nord ville derimot kjapt hatt ødeleggende følger for en del nødvendigheter, ifølge Aarebrot. Blant annet ville man måtte vente vel lenge på neste fly.

- Det er jo klart at om Widerøe mistet pengestøtten for å fly nordover og kunne konsentrert seg om de lønnsomme rutene mellom Oslo og Bergen, ville de gjort det. Dette prinsippet gjelder også på en rekke andre områder.

Professoren sammenligner støtten Finnmark nå mottar med støtten til U-land.

- Slike ordninger kan like gjerne være kampesteiner. Det å gjøre områder avhengig av støtte er på lenger sikt ikke bra.

Dramatiske endringer

- Fremskrittspartiet i regjering vil bli spesielt dramatisk for Nord-Norge. De vil ha 50 milliarder i skattelette. Noen steder må disse pengene taes fra og det blir høyere egenandeler og mer uttrygge arbeidsplasser for offentlig ansatte. Det synes jeg Frp skal fortelle folket i nord, uttalte partisekreter Raymond Johansen (Ap) til NRK.

Aarebrot svarer slik:

- Hvis staten har mindre penger å rutte med har de mindre penger å dele ut. Det vil bli alltid dramatiske endringer. Fylket er statsavhengig og på kort sikt har Ap-politikerne rett, spesielt i forhold til dem som ønsker å bevare tradisjonene. På lang sikt kan en liberalistisk politikk lage flere byer som Hammerfest. Den beste politikken vil nok være å åpne for større virksomhet i Finnmark, sier han, men føyer til: - Jeg har nok likevel en følelse av at de fleste finnmarkinger ikke ville likt utviklingen.