Gå til sidens hovedinnhold

MC-folket tar hevn

Artikkelen er over 10 år gammel

MC-miljøer i Norge er lei av å bli vist ut fra utesteder og stoppet av politiet. Nå forbereder de hevnaksjon – med toppadvokat John Christian Elden.

(Finnmark Dagblad)

– Vi har samlet inn mye penger og er klare for å ta disse spørsmålene til rettsvesenet, sier talsmann for organisasjonen Payback Norge, Atle Jørgensen, til Finnmark Dagblad.

Payback Norge ble stiftet for to måneder siden, med formål å stanse det de kaller diskriminering av motorsykkel–entusiaster. Søsterorganisasjonen Payback Sverige tok saken til høyesterett og vant, og statsminister Fredrik Reinfeldt måtte si:

«MC-väst är ok».

– Vil gjelde hele Norge

– Det er den veien det går hvis ikke myndigheter og politi begynner å gjøre ting på en lovlig måte. Det blir en rettssak som vil gjelde hele landet. Payback Norge er en samlede kraft for mellom 250 og 300 MC-klubber her til lands. Vi er nødt til å forsvare de rettighetene som grunnloven gir oss som borgere, sier Jørgensen. Og når en først skal gå til aksjon, gjør MC-folket det skikkelig.

– Det er ikke tilfeldig at vi har valgt Elden. Han har møterett i Høyesterett, om nødvendig tar vi saken helt dit. Det vil bli en rettssak mot et utvalgt utested. Hvor som helst i Norge egentlig. Utfallet av den saken vil gjelde for hele Norge, sier Jørgensen og påpeker:

– Det er en konstitusjonell rettighet å gå kledd i hva en vil.

Flere momenter

Det er flere aspekter i saken som planlegges.

– Den ene delen går direkte på politiet som har bortvist folk med MC-vester fra utesteder på grunnlag av de er ureglementert kledd. Det har de ikke lov til. Del to er når utestedet kan anmoder politiet om å fjerne gjester de ikke vil ha der, men det må utestedet selv stå for. Og et utested kan ikke bortvise folk på grunn av klærne, med mindre de har en fast kleskode som gjelder for alle gjestene, som slips og fine sko. Du kan i prinsippet gå med dykkerdrakt om du ønsker det, forklarer Jørgensen.

Han mener sykkelfolket blir utsatt for aktive svertekampanjer, og legger mye av skylden på media, som han mener ofte videreformidler en ensidig retorikk.

– Per definisjon finnes det ikke en MC-klubb som er dømt etter mafiaparagrafen, men det er blitt et vanlig begrep i norsk mediespråk. Det er bare sprøyt av MC-folk lever som banditter. De aller fleste har kone og barn, og betaler skatt som alle andre, konkluderer Jørgensen.

Toppadvokat John Christian Elden er i gang med jobben.

- Jeg jobber med en utredning på vestdiskrimineringen. Det som er sikkert er at politiet selvsagt ikke har noen hjemmel til slik diskriminering. Spørsmålet er om de har lov til å oppfordre andre - som utesteder - til å diskriminere, skriver Elden i en mail til FD.

– De skal føle seg overvåket

– Er det berettiget av politiet å stoppe en person på bakgrunn av et supportmerke?

Konstituert politimester i Vest–Finnmark, Torbjørn Aas, uttaler på generelt grunnlag:

– Det er politiets policy å gjøre det ubehagelig å være medlem av kriminelle MC-klubber i Norge. Det er en uttalt strategi at de skal føle at de blir fulgt med på. HA er definert som en kriminell klubb av politiet.

Les mer om dette i onsdagens papirutgave av FD eller e-avisa.