Mangler politi til å rykke ut

BEKYMRET: Tillitsvalgt Odd Børre Evensen er ikke fornøyd med bemanningen i Øst-Finnmark politidistrikt.

BEKYMRET: Tillitsvalgt Odd Børre Evensen er ikke fornøyd med bemanningen i Øst-Finnmark politidistrikt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Politiet er ikke i stand til å rykke ut på alle alvorlige hendelser. Denne helgen måtte brannfolk trå til da to personer ble stukket ned i Vadsø.

DEL

En kvinne stakk ned to personer under et masseslagsmål natt til lørdag i Vadsø. Blodige personer skapte kaotiske tilstander i Indrebyen. Da var nærmeste politipatrulje i Vardø. Brannkonstabler måtte rykke ut for å hjelpe til. Ett døgn satte en beruset mannsperson seg inn i en bil og kjørte av gårde i Båtsfjord. Publikum ringte politiet og tipset, men på grunn av liten bemanning rykket ingen ut.

Ikke forsvarlig

De begrensede ressursene bekymrer blant andre Odd Børre Evensen, lederen av politiets fellesforbund i Øst-Finnmark. Han finner det svært uheldig at politiet ikke kan rykke ut til alvorlige hendelser.

– Dette går ut over publikum.?De får ikke hjelpen de har krav på. Konsekvensene kan bli fatale, sier Evensen til Finnmarken.

To politifolk har ansvaret for Vardø og Vadsø i helgene. De sitter i hver av de to kommunene annenhver helg. Da de to personene ble stukket ned i Vadsø, var det Vardøs tur til å ha vakten.

Da politiet regnet situasjonen i Vadsø som trygg, ble brannmannskap sendt for å assistere ambulansepersonellet. To brannkonstabler holdt seinere vakt på helsesenteret der det ene offeret var innlagt.

– Ser man på disse tilfellene hvor politiet kommer for seint, kan man konkludere med at bemanning til tider ikke er forsvarlig, sier Evensen.

Uholdbar situasjon

Tidligere var det politi på jobb hver eneste dag i Vadsø.

– Fellesforbundet har hele tiden vært kritiske til nyordningen. Når vi er i en kommune for å løse oppdrag, og blir bedt om å hjelpe til i en annen, sier det seg selv hvordan situasjonen blir. Redskapen blir svekket, slår Evensen fast.

– Hva tenker du om at brannvesenet måtte rykke ut og bistå?

– Det er en uholdbar situasjon. Politiet, ikke brannvesenet, er trent til å sikre ambulansepersonell, svarer lederen av fellesforbundet.

Vanskelig regnestykke

Evensen mener en alvorlig straffbar handling med fri gjerningsmann er en farlig situasjon.

Han sier politiet har vært i lignende situasjoner før, og vil opplevde det igjen. Det som nytter, er døgnvakt i hver kommune, legger han til. Politimesteren har ansvar for å opprettholde en forsvarlig vaktordning.

– Dessverre er det begrenset med ressurser, og det må snus på hver krone. Vi forstår godt at det er et vanskelig regnestykke å sikre god nok bemanning, legger Evensen til.

Best i landet

Politimester Ellen Katrine Hætta modererer seg mer i sin omtale av bemanningssituasjonen.

– Vi prøver å være der det skjer. Samtidig sikter vi ikke på å være overalt til alle tider. I dag er det heller ikke nok kriminalitet til å opprettholde en meningsfylt hverdag for flere høyt utdannede politifolk i østfylket, forklarer Hætta.

Politimesteren sier politikerne måler etter innbyggertall når de fordeler ressursene. Slik sett har Øst-Finnmark landets beste dekning med 3,4 politifolk per innbygger. Landsgjennomsnittet er 1,6.

Tar man imidlertid med geografisk avstand, blir regnestykket helt annerledes og mer komplisert. Distriktet har også ansvar for grenseovervåking mot Russland. Det er for tiden ingen vakante stillinger i distriktet.

– Store avstander er en utfordring, men dette er sånn politikerne vil løse situasjonen, fortsetter Hætta.

Hun sier brannvesenet sjelden bes hjelpe til med politiets oppgaver.

– Vil det noen gang være aktuelt å be brannvesenet bistå med en pågripelse?

– Nei, svarer politimesteren.

Artikkeltags