Mangler kunnskap om det brente landet

PÅ FLUKT: Mange finnmarkinger måtte legge på flukt da hus og gårder ble brent. Forfatteren av boka «Brent Land» trekker paralleller til dagens flyktningstrøm til Norge. Foto: Hjemmefrontmuseet

PÅ FLUKT: Mange finnmarkinger måtte legge på flukt da hus og gårder ble brent. Forfatteren av boka «Brent Land» trekker paralleller til dagens flyktningstrøm til Norge. Foto: Hjemmefrontmuseet Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

(Finnmarken) – Det ble gjort en gjennomgang av litteraturen på dette feltet av forfatter Arvid Petterson og han fant at denne delen er nærmest strøket, sier Elisabeth Johansen.

15. januar kommer hun til Sør-Varanger bibliotek for å åpne og fortelle om utstillingen «Brent Land», som også kommer i digital form og som bok på Orkana forlag.

– Jeg møter stadig på godt voksne folk som ikke kjenner til denne delen av historien – de vet ikke for eksempel at det var kamper på Sørøyaved Hammerfest i siste del av krigen, og at nordmenn falt der, sier hun til Finnmarken.

På flukt

Da tyskerne trakk seg tilbake fra nord over et halvår før resten av Norge ble fritt, kjørte de den brente jords taktikk. De tyske styrkene tente på bygninger, sprengte kaier, veier og telegrafstolper, og slaktet husdyr.

Mange ble drevet på flukt.

– Ungdom i dag opplever problematikk rundt flyktninger som står tomhendte og banker på Norges dør. Et utgangspunkt for dette prosjektet er å å skape forståelse for deres situasjon ved å fortelle om den gang en del av befolkningen i Norge ble tvangsevakuert, og opplevde at de måtte ta inn hos fremmede uten å eie mer enn det de sto og gikk i, sier forfatteren.

Vandrerutstilling

Vandreutstillingen vises i alle folkebibliotekene i Finnmark i løpet av året, med Kirkenes som naturlig første skanse.

– Jeg har lagt ned spesielt mye tid på å skaffe til veie bilder som viser historiene til folk under denne tiden, sier Johansen.

Blant støttespillerne i prosjektet er Kulturrådet, Fritt Ord, Sparebank1 Nord-Norge og stiftelsen Sat Sapienti.

Artikkeltags