– Må kjenne sin egen begrensing

REFSER: Per-Willy Amundsen (Frp).

REFSER: Per-Willy Amundsen (Frp). Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Per Willy Amundsen fra Frp frykter at reineiere kan stikke kjepper i hjulene for kraftlinjeutbygging gjennom Troms og Finnmark.

DEL

Onsdag ble det kjent at Norges Vasdrags- og energidirektorat (NVE) gir konsesjon til Statnett for å bygge enn 420 kV kraftledning mellom Ofoten og Hammerfest.

Investeringskostnadene er anslått til 8,2 milliarder kroner og linja vil berøre 14 kommuner, tre fylker og 33 reinbeitedistrikter.

Og det er ved sistnevnte det allerede melder seg problemer. For flere reineiere har allerede varslet krav gjennom sine advokater om stans i byggingen fordi de mener den er ødeleggende for reindrifta.

Det provoserer energipolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen.

LES OGSÅ: Skal stoppe kraftlinja

– Vil kun ha penger

– Ingen må fortelle meg at mastene vil skape problemer for reindrifta. De er ute etter penger fra staten. Ingenting annet, raser han til Nordlys.

– Men nå må jammen samene kjenne sin egen begrensing. Det vi nå risikerer er at de holder landsdelen som gissel mens de skal prøve saken opp for retten. Da vil det ta år før kraftlinja blir en realitet, frykter Frp-politikeren fra Harstad.

Amundsen betegner den planlagte kraftlinja som en absolutt nødvendighet for en landsdel i vekst.

– For det første vil jeg få fjernet betegnelsen "monstermaster", som mange bruker. Jeg vil heller kalle de "velstandsmaster". For velstand er synonymt med utvikling i et moderne samfunn og en nødvendighet for infrastrukturen i nord.

Gir Stortinget skylda

– At vi har uholdbart dårlig sentralnett fikk vi bevist i fjor vinter da svikt i Statkrafts kraftverk og to av Statnetts kraftledninger sør for Narvik resulterte i et svært sårbart nettverk, og deler av Nord-Norge i perioder var uten strøm. Det fantes ingen backup, påpeker Amundsen.

- Den planlagte kraftlinjen er en livsnødvendighet for fremtidig vekst i nord. Og jeg vil da tro at også reindriftssamene trenger strøm. Men de skjuler seg bak urfolksrettighetene og krever erstatning, erstatning, erstatning, fortsetter den svært engasjerte Frp-politikeren, og gir sitt eget Storting mye av skylden.

– Stortinget har vært altfor rundhåndet og gitt for mange særrettigheter til samene, og nå ser vi konsekvensen. Ris til egen bak, kalles det.

– Vi kan ikke akseptere at en håndfull reindriftssamer skal få ødelegge og påføre det øvrige nordnorske samfunnet så ødeleggende konsekvenser. De bør kjenne sitt eget samfunnsansvar, men jeg frykter at vi ikke kommer noen vei før samene har fått klekkeilig betaling. Og jeg liker det ikke, raser han.

Artikkeltags