«Løy til 100-tusener»

Faksimile av tirsdagens Finnmark Dagblad.

Faksimile av tirsdagens Finnmark Dagblad.

Artikkelen er over 5 år gammel

«Samer sier på Facebook at heller ikke de ville gått på byen i kofta når de er ved kysten», skriver en leser. «Sverre Porsanger etterlater seg en bevisst løgn til 100-tusener av seere en lørdagskveld», skriver en annen leser.

DEL

(Finnmark Dagblad) Helgens utspill fra Sverre Porsanger har vekt reaksjoner over hele Finnmark.

På talkshowet på NRK uttalte han at man garantert kom til å få juling om man gikk med kofte hvis man var ute i kystbyene i Finnmark en fredagskveld.

LES MER: – Garantert juling i Berlevåg, Alta eller Honningsvåg

I tirsdagens Finnmark Dagblad moderer Porsanger seg:

– Jeg skulle ha sagt «risikert» og ikke «garantert», sier Porsanger som innrømmer at han er litt dramatisk av seg.

Men han forteller likevel at han synes rasismen er langt fra over i Finnmark.

– Jeg tør ikke dra til kystbyene, hvertfall ikke nå etter dette utspillet, sier han.

Les mer i tirsdagens papirutgave eller eavis.

Får støtte og kritikk

Ordføreren i Nordkapp kommune Kristina Hansen, mener påstandene om vold mot samer ikke har noen rot i virkeligheten.

Mens Olav Gunnar Ballo mener Porsanger ikke burde vært snakket så uforsiktig om et så ømfientlig tema.

– Det kan bidra til å spre myter, sier Ballo.

De som støtter Porsanger fokuserer på at han tar opp rasisme mot samer som et tema som fortsatt er aktuelt.

«Er nok mer presist å si at man med kofte på byen “bare” får slengt ukvemsord etter seg. Det kan oppleves sårende nok i seg selv og er noe man har observert mange ganger.», skriver GR i kommentarfeltet på fd.no som fortsetter «Ser andre samer sier på Facebook at heller ikke de ville gått på byen i kofta når de er ved kysten. Ingen nevner vold, men at man utsettes for ubehageligheter, Også hvis man går kledd som sivilist og snakker samisk. Her har vi kystfolk gode sjanser til motbevise Sverre Porsanger ettertrykkelig. Ingen unnskyldning at folk driver med sånt i fylla heller.»

«Skjønner koffor han sier det. Bare å lese kommentaran her på fd.no», skriver Mr. Skybert i kommentarfeltet.

Selv sier Porsanger at om han får ukvemsord slengt etter seg hvis han drar til en av kystbyene i Finnmark, så beviser det at han har rett.

– Det er fryktelig sårene å bli kalt «forbanna fjellfinn», det bringer opp mye av det vonde fra barndommen, sier Porsanger.

Mens Porsangers kritikere mener det er fryktelig galt å gi et helt feil inntrykk av kystkommunene i Finnmark.

«Og all den svadaen Porsanger fremla vil bli slukt med åpen hals sørpå. tenk at folket nordpå enda tyraniserer saman. Håper Porsanger beholder kofta på for ettertiden, sikkert veldig mange som vil ha ett ord med han !», skriver Magne Grøtte.

«Sverre Porsanger uttaler seg på vår rikskanal og etterlater seg en bevisst løgn til 100-tusener av seere en lørdagskveld. Denne saken gjelder også den øvrige befolkningen i landet vårt – ikke bare Finnmark’s innbyggere – som igjen hører propaganda’n om samehets, igjen uten rot i virkeligheten. », skriver Bjørn E Hansen.

«Det er IKKE kystkommunenes jobb å bevise noe, det er nok andre veien . Her var det Sverre Porsanger som kom med en uttalelse, ergo er det han og hans “likesinnede” som må bevise at de har “kjøtt på beina”, ellers er uttalelsen å regne som død og begravet, og det den virkelig er, nemlig bløff!», skriver Per Roger Vikten.

Sverre Porsanger selv håper at det kommer en god debatt i kjølevannet av hans utspill og at det kun er hans egne fordommer som gjør at han er redd rasisme mot samer blant befolkningen langs kysten av Finnmark.

Artikkeltags