Gå til sidens hovedinnhold

Lover å starte atomopprydding innen to år

Artikkelen er over 6 år gammel

Statssekretær Bård Glad Pedersen deltok onsdag på det årlige møtet i den norsk-russiske atomsikkerhetskommisjonen. Den russiske dele-gasjonen ledes av direktør i Rosatom, Oleg Krjukov.

Møtet ble holdt på Thon Hotell i Kirkenes, noen få mil unna Andrejevabukta, hvor noe av de enorme mengdene med atomavfall på Kolahalvøya ligger lagret.

Diskusjonene om sikring og fjerning av blant annet gamle brenselstaver til atomubåter, har pågått i tjue år. Nå lover russerne at arbeidet kan starte i begynnelsen av 2017, melder NRK.

Lyspunkt

– Etter å ha samarbeidet om dette i to tiår, er vi glade for at vi nå nærmer oss den fasen der avfallet kan transporteres ut fra Andrejevbukta, sier statssekretæren til kanalen.

Fredag var han også med Statens Strålevern og den russiske delegasjonen på befaring i Andrejevabukta.

– For oss er det viktig at vi både kan holde den framdrifta som er avtalt og som tilsier at uttransportering kan begynne i starten av 2017, sier Glad Pedersen.

Ferdige innen 2015

Innen 2025 skal arbeidet være avsluttet, ifølge dagens tidsplan. Andrejevbukta inneholder atomavfall tilsvarende 5.000 Hiroshima-bomber, ifølge NRK.

Norge har så langt bidratt med to milliarder kroner til oppryddingsarbeidet. Også andre europeiske land bidrar med store summer.

– Men det er russerne selv som står for størstedelen av kostnadene, understreket Glad-Pedersen torsdag.

Gamle reaktorer

Norge ønsker også at Russland skal stenge ned de to eldste reaktorene ved Kola atomkraftverk, som får stadig forlenget levetid av myndighetene. Norge er tydelige på at det må skje når de løper ut etter nåværende lovnader i 2018 og 2019.

Krjukov svarte følgende da pressen stilte ham spørsmål om dette i Kirkenes.

– Vi har diskutert dette spørsmålet på hvert eneste kommisjonsmøte. Vi er litt uenig i norske myndigheters definisjon av «gammel reaktor.» Det som er viktig for oss, er at reaktorene er lisensierte, og fungerer på en sikker måte. Vi har i dag presentert tall som tyder på at de såkalte gamle reaktorene er like gode som de nye. Og det er den russiske regjeringen som fatter et eventuelt vedtak om nedstenging, understreket Krjukov.

Kommentarer til denne saken