Løslatt etter politi-tabbe

BEKLAGER: Påtaleleder Ellen Kathrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt beklager glippen på det sterkeste, men sier at det dessverre skjedde flere feil som gjorde at mannen ble løslatt. Her med politimester Håkon Skulstad.

BEKLAGER: Påtaleleder Ellen Kathrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt beklager glippen på det sterkeste, men sier at det dessverre skjedde flere feil som gjorde at mannen ble løslatt. Her med politimester Håkon Skulstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

I desember ble han dømt til fire års fengsel for grov mishandling og voldtekt. I forrige uke ble voldsmannen satt fri.

DEL

(Finnmarken) Mannen, som er fra en kommune i Øst-Finnmark ble dømt for flere tilfeller av grov mishandling og trusler mot sin tidligere samboer, i det som av politiet selv blir beskrevet som den groveste voldssaken distriktet hadde i fjor.

Voldsbruken og truslene skal ved flere anledninger ha falt mens eks-samboerens mindreårige barn var til stede.

Han ble samtidig dømt for å ha voldtatt eks-samboeren, samt ilagt forbud mot å kontakte henne og barna de neste fem årene.

Stor gjentakelsesfare

I romjula spørs det om ikke om politiet gjorde sin groveste tabbe for fjoråret. Da ble nemlig mannen løslatt fra varetekt, etter at politiet ved en glipp unnlot å be om fornyet varetekt.

Mannen, som har fire volds- og trusseldommer på rullebladet fra før, har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i fjor høst, i påvente av at straffesaken skulle komme opp. Mannen har sittet i varetekt også etter at dommen falt i desember. Da ble nemlig varetektsperioden automatisk fornyet i nye fire uker, fram til 30. desember.

Politiet mener at det foreligger stor gjentakelsesfare, og at samfunnet må beskyttes mot mannen, noe tingretten ved tidligere fengslingsmøter har gitt politiet medhold i.

Tabbe

Men så gjorde politiet tabben de nok seint vil glemme. Politiet framstilte nemlig aldri mannen for ny varetektsfengsling da den gamle gikk ut 30. desember.

Mannen ble likevel sittende i varetekt i nær en uke, uten lovlig grunn.

Det var mannens forsvarer som på nyåret oppdaget at klienten hans hadde sittet seks dager i varetekt uten at det var hjemmel for det.

Mannen ble derfor løslatt, og var i prinsippet en fri mann. Det tok tre dager før politiet fikk rettet opp i sin egen feil.

I mellomtiden nøt mannen friheten i samme kommune som de gjentatte overgrepene fant sted, og hvor offeret også bor.

Bistandsadvokat reagerer

Edel Olsen er barnas nåværende bistandsadvokat. Hun reagerer på at mannen gikk løs i tre dager som følge av politiets glipp, og dermed fort kunne ha møtt sine ofre på gata.

– Det er fryktelig uheldig, for alle parter. Sånt skal ikke skje, men det har dessverre skjedd i denne saken, sier Olsen.

– Hva tenker du om at barna kunne truffet på ham de tre dagene han gikk løs?

– Det er veldig beklagelig. Jeg kan ikke forstå hvordan en sånn glipp fra politiet kunne ha skjedd, sier Olsen.

Sterk kritikk

Mannen ble pågrepet av politiet igjen 8. januar, tre dager etter at han slapp ut. To dager seinere, mandag denne uken, ble han framstilt for ny varetektsfengsling.

Der fikk politiet medhold i fornyet varetekt, og dommerfullmektig Christian Hanssen skriver i kjennelsen følgende:

«Retten finner at det foreligger sterk grad av sannsynlighet for at [N.N.] vil begå nye straffbare handlinger som kan medføre høyere straff enn seks måneders fengsel om han ikke varetektsfengsles.», heter det i kjennelsen, og retten viser videre til at mannen nylig er dømt for til dels alvorlige voldshandlinger, og at gjentakelsesfaren anses som stor.

I kjennelsen levnes politiet liten ære for at mannen ble holdt i varetekt uten grunn, samt det faktum at han kunne gå ut fengselsporten som en fri mann 5. januar.

«(..) Retten finner det sterkt kritikkverdig at påtalemyndigheten ikke begjærte fengslingsforlengelse innen fristen, og at [N.N.] ble sittende seks dager uhjemlet i varetekt.»

Politiet beklager

Påtaleleder Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt legger seg flat for kritikken, og sier til Finnmarken at det var flere uheldige forhold som førte til glippen, som hun karakteriserer som alvorlig.

– Juristen som hadde saken, hadde sine siste dager i jobben mot slutten av desember. Saken skulle dermed overtas av andre, men det skjedde altså en glipp da stafettpinnen skulle sendes videre. Samtidig varslet aldri fengselet oss da mannen ble løslatt, slik de pleier å gjøre i slike saker, sier Hætta.

– Men hvordan kunne dette skje?

– Det er åpenbart at det har skjedd en systemsvikt her, og at det har sviktet i flere ledd. Det er helt klart uheldig, men sånne ting kan skje. Det har aldri har skjedd hos oss før, og jeg håper det aldri skjer igjen, sier Hætta.

Dommen fra før jul, hvor mannen ble dømt til fire års fengsel, er for øvrig delvis anket til lagmannsretten.

Les mer i papirutgaven av Finnmarken.

Artikkeltags