Lønnsfesten avlyst

FÅR MINDRE: Vadsø-ordfører Svein Dragnes får en økning i godtgjørelsen, men ikke så stor som Ap i utgangspunktet la opp til. Saken ble diskutert i kommunestyret torsdag, der det måtte gruppemøter til for å enes om en avgjørelse.

FÅR MINDRE: Vadsø-ordfører Svein Dragnes får en økning i godtgjørelsen, men ikke så stor som Ap i utgangspunktet la opp til. Saken ble diskutert i kommunestyret torsdag, der det måtte gruppemøter til for å enes om en avgjørelse. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det varslede gigantlønnshoppet for ordføreren ble til et langt mer lavmælt lønnsjump.

DEL

Før møtet var Høyre, Ap og SV rørende enige om en fastsettelse av ordførerlønna som ville gitt ordfører Svein Dragnes (Ap) en økning på 140.000 kroner fra 2014. Kommunestyrets vedtak torsdag gir i stedet ordføreren en godtgjørelse på 90 prosent av det en stortingsrepresentant tjener.

Fornøyd KrF-mann

I dag får ordføreren betalt 675.000 kroner i året. 90 prosent av stortingslønna på dagens 777.000, gjør at ordføreren skal få en betaling på 699.000 kroner årlig. Det var Høyre som foreslo å sette denne prosentsatsen, som ble enstemmig vedtatt etter at KrFs forslag om å beholde ordningen med at kommunestyret fastsetter godtgjørelsen, ble nedstemt. Bare KrF og Venstre støttet dette.

Otto Strand (KrF) er fornøyd med at politikerne jekket ned godtgjørelsen kraftig, i forhold til det opprinnelige forslaget.

- Mitt regnestykke forut for avgjørelsen i kommunestyret var basert på en forventet lønnsutvikling for stortingsrepresentantene på fem prosent, som har vært snittet de siste fem årene. Slik kom jeg fram til at det SV, Ap og Høyre ønsket ville medføre en økning av godtgjørelsen på 140.000 kroner årlig fra 2014, sier Otto Strand.

Ap-kjeft

Debatten i kommunestyret torsdag startet med at Aps Hermann Westlie gikk til angrep på Finnmarkens omtale av saken. Westlie hevdet at Finnmarken hadde påstått at ordførerbetalingen ville sprette opp med 140.000 kroner fra en dag til den neste. I Finnmarkens omtale har det vært påpekt at økningen ikke ville slå fullt ut før i 2014.

Glad for enighet

Høyres Hermod Larsen erkjenner at snuoperasjonen blant annet kom på grunn økningen i betalingen det foreslåtte vedtaket ville innebære.

- Dette beløpet ble høyt, og da er det grunn til å kunne gå for en noe mer moderat økning. Det var også veldig bra at et samlet kommunestyre til slutt ble enige om prosentsatsen og det at ordførerbetalingen skal fastsettes på bakgrunn av stortingsfolks lønn.

Otto Strand skulle helst sett at dagens ordning ble videreført, og at kommunestyret selv skal fastsette årsgodtgjørelsen til ordføreren.

- Men når det ikke skjedde så er det vi endte med langt bedre enn det Ap, SV og Høyre egentlig ønsket. Med en stortingslønn som snart når 800.000 kroner, utgjør fem prosent rundt 40.000 kroner årlig. I løpet av en tiårsperiode betyr det en besparelse for kommunen på 4-500.000 kroner. Det er penger som kommer godt med til andre oppgaver som må betales over driftsbudsjettet, slår Strand fast.

Artikkeltags