Denne uka har to mottatt Norges sjakkforbunds hederstegn i gull: Sjakkesset Magnus Carlsen - og Harald Heggelund fra Hammerfest.
– I dag er det Dronning Sonjas dag, det er USAs nasjonaldag og det er også Harald Heggelunds dag, sa sjakkdommer Karl-Johan Rist før han i går kunne overrekke hammerfestingen Harald Heggelund den øverste utmerkelsen i Sjakk-Norge: Norges Sjakkforbunds hederstegn i gull.
– Det var flaks jeg var på plass i lunsjen i dag, da, sa en ydmyk Harald Heggelund og takket for utmerkelsen.
Heggelund selv visste ingenting om overrekkelsen som skulle skje og stusset over hvorfor både sjakkdommer Rist, og medspiller i Hammerfest sjakklubb, Alf-Ole Berglund var til stede under torsdagens lunsj i Næringshagen hvor Heggelund selv arbeider.
Presset gjennom
– Kom dette som en overraskelse?
– Det må jeg jo si. Jeg har ikke hørt en lyd og hadde overhodet ikke sett dette komme, sier Heggelund til Finnmark Dagblad.
Han er senior konsulent i IT-selskapet Atea og har selv holdt på med sjakk. Utmerkelsen kommer etter at han har utviklet dataprogrammet som nå er ledende i norske- og internasjonale turneringer i Norge. Det er også ett av kun fire program som er godkjent på verdensbasis.
Men det tok litt tid før programmet, som først ble utviklet på midten av 80-tallet, fikk pass i sjakkmiljøet i Norge.
– Da Harald nettopp hadde utviklet dette, hadde jeg det faktisk med meg til Asker for å demonstrere programmet til de som skulle arrangere norgesmesterskap i sjakk. Jeg gleda meg veldig til å vise dette fram for dette var jo et kjempestort framskritt. Men så viste det seg at de som arrangerte også eide programmet som de brukte på den tiden. De bevilget meg tid rundt halv ett-tiden på natta hvor jeg kunne komme å få demonstrere for dem hvis jeg ville. Da jeg prøvde å si hva programmet gjorde sa de at det ikke var mulig. Harald var langt før dem i sin tid, sier Alf-Ole Berglund.
Turneringsservice heter programmet som er et administrasjonsprogram for sporten. Nå er det på versjon 6.1 og er standardprogram for sjakklubber i Norge etter at sjakklubbene selv presset det gjennom Norges Sjakkforbund.
Til eget bruk
– De forsøkte å beskytte systemet sitt en stund før de skjønte at Harald sitt program var mye bedre, sier Berglund.
– Vi hadde en stor turnering, Kalotturneringen, som i mange år ble arrangert her i Hammerfest. Jeg, Alf-Ole og et par andre brukte å arrangere dette, så egentlig ble programmet mekket raskt sammen for å gjøre ting litt lettere for oss selv, kommenterer Heggelund.
Og det er en av grunnene til at Heggelund nå har fått æresprisen.
– Uansett hva man har ønsket i sjakksammenheng så har Harald mekket til. Han har vært helt fantastisk, sier Rist og forklarer at han nok er den som har brukt Harald Heggelunds program lengst.
Hammerfest sjakklubb har ligget brakk den siste tiden, men Heggelund og Berglund forteller at de gjerne vil ha miljøet opp igjen.
– Vi søker ildsjeler som kan få barnesjakk i gang.
Derfor hedres Heggelund:
Turneringsservice ble lansert for cirka 25 år siden, og har etter hvert blitt et standardprogram for sjakkturneringer i Norge. Dette har lettet turneringsarrangører for en mengde arbeid, noe som også NSF (Norges sjakkforbund) har hatt stor nytte av.
Harald Heggelund har vist å lytte til brukere ved å etterkomme både ønsker og krav fra klubber, kretser og ikke minst NSF.
Han har også maktet å få turneringsservice godkjent av#<\p>FIDE. Dette er litt av en bragd da det så vidt vi vet er kun fire dataprogrammer som er godkjent så langt.