Gå til sidens hovedinnhold

Lilly Jørstad skriver historie som den første norske som får studere opera ved La Scala i Italia

Artikkelen er over 7 år gammel
(Finnmarken)

Som én av fire i verden har operasanger Lilly Jørstad fra Vadsø nå kommet inn på prestisjeakademiet La Scala i Italia. Hun har problemer med å beskrive hvor stort det er.

For å sette det i perspektiv: La Scala er verdens mest kjente operahus, og ved akademiet har det aldri gått nordmenn før.

Bare fire studenter tas inn årlig – og en av dem som begynner 1. september er altså Lilly Jørstad fra Vadsø.

– Det har ikke bare vært min største drøm å komme inn der – det er det for alle unge operasangere. Jeg klarer ikke helt å tro det, sier Jørstad til Nordlys.

Skal opptre på La Scala

– Nivået er så høyt og det er så mange som vil inn der at dette er en sjanse man får en gang i livet, sier hun.

Allerede før hun har begynt har La Scala-teatret leid henne inn til tre forestillinger, uavhengig av akademiet.

– Ja, det gleder jeg meg også veldig over naturligvis, sier 27-åringen.

Der får hun sjansen til å opptre med de største stjernene på den mest kjente scenen i verden.Den norske sopranen og professoren ved musikkonservatoriet i Tromsø, Anne-Lise Sollied Allemano, gleder seg stort over nyheten:

– Dette er stort, for akademiet ved La Scala henger høyt, som et av de beste og mest ettertraktede i verden, sier hun.

– Lilly har jobbet veldig hardt og lenge, og fortjener dette. Og for hennes karriere er dette fantastisk. Hun har hatt en veldig fin utvikling og nå får hun en perfeksjonering og møte fantastisk flinke mennesker der nede.

Springbrett

– I tillegg er det vel et springbrett?

– Ja, i høyeste grad. Og fra før har hun jo deltatt i flere internasjonale konkurranser og vunnet, så folk har allerede fått øynene opp for henne, sier Sollied Allemano.

– Ingen norske sangere har gått der før, og i løpet av studiene får hun også være med på store produksjoner på La Scala.

Foranledningen for at hun kom inn var at hun vant en stor og omfattende konkurranse/audition i Milano, der bare vinnerne kommer inn på akademiet.

Det var ikke det eneste hun hadde suksess med i Italia i sommer.

– Jeg var også med i en veldig fin produksjon i Castello Estense di Ferrara, og spilte Rossina i Barberen i Sevilla. Den hadde premiere 19. juli, og det gikk veldig fint, smiler hun.

Som både Finnmarken og Nordlys har skrevet en tidligere, har norske myndigheter nektet å gi Lilly Jørstad norsk statsborgerskap til tross for at hun er etterkommer av Kola-nordmennene.

La Scala betaler

Dermed har de stilt krav om at hun må bo i Norge i sju år for å kunne søke statsborgerskap. Det har hun gjort, men myndighetene trekker fra periodene hun har oppholdt seg i utlandet for å studere, til tross for at det da har vært snakk om utveksling i forbindelse med studiene hennes ved Universitetet i Tromsø.

Den kampen har vart over flere år, men Utlendingsnemda avviste den siste anken hennes tidligere i år. Dermed får hun ikke stipend eller studielån av norske myndigheter for å ta utdanning, verken i Norge eller i utlandet.

– Det koster 8000 Euro per år å studere ved akademiet, og i tillegg koster det penger å bo og leve i Milano. Men nå har jeg fått beskjed fra La Scala om at de, på grunn av min vanskelige situasjon, tilbyr meg gratis studie. Da gråt jeg av glede, sier Lilly Jørstad.

Kommentarer til denne saken