(Finnmark Dagblad)

Mandag sprakk nyheten om at StatoilHydro søker om å få slippe ut ytterligere 1,5 millioner tonn CO2 i en utvidet innkjøringsfase på Melkøya. Det førte til rabalder helt inn på løvebakken, og krav om at olje- og energiminister Åslaug Haga orienterer Stortinget om situasjonen.

– Dette utslippet sa Stortinget ja til da de gikk inn for utbyggingen av Melkøya. Når man først starter et pionerprosjekt i Barentshavet, må man kunne forvente at myndighetene følger opp, helt til døra. Et slikt prosjekt er avhengig av stabile regimer. Det betyr at alle, også sentrale myndigheter, bidrar slik at vi kan ha full drift på Melkøya i 2009, sier Raymond Robertsen, gruppeleder for Hammerfest Høyres kommunestyregruppe.

– Jeg registrerer at flere har kommet med utspill nå, men håper politikerne på Stortinget viser edruelighet, og ikke overdramatiserer dette, legger han til.

Motstand

I gårsdagens Finnmark Dagblad gikk SVs kommunestyrerepresentant Mari Lundevall inn for å stenge Melkøya midlertidig. Reaksjonene er til dels kraftige fra Lindvevalls medpolitikere i Hammefest.

– Et forkastelig og helt håpløst forslag. Det må jo være et uhell. Konsekvensen vil bli at Finnmark og Nord-Norge går glipp av flere tusen arbeidsplasser. Dette kan ikke et seriøst parti mene. Jeg anser fortsatt SV for å være seriøse, men nå begynner jeg å tvile, sier en oppgitt og hoderystende Robertsen.

Per Olav Spein, leder i Hammerfest Frp, er heller ikke særlig imponert.

– Dette er et latterlig forslag. Med alle de ressursene som er brukt til nå, er det for sent å snu. Vi må bare kjøre på.

Spein er enig med Høyres Robertsen i at sentrale myndigheter ikke må stikke kjepper i hjulene.

– StatoilHydro kan ikke få gjøre hva de vil, men vi må la prosessen gå. Jeg regner med SFT gir dem de rammene de trenger, og at SFT holder et våkent øye med dem, sier Spein.

– Stenging uaktuelt

Hammerfest-ordfører Kristine Jørstad Bock (Ap) stiller seg bak Høyres og FrPs krav om at StatoilHydros søknad må godkjennes.

– Vi må ha minst mulig bråk, og la Statoil gjøre jobben med minst mulig utslipp. Godkjenn søknaden, og la oss komme i gang, sier ordføreren.

Også Aps gruppeleder John Wahl støtter StatoilHydro.

– Jeg synes søknaden bør godkjennes, men vi må sette press på StatoilHydro for få bukt med problemene, sier Wahl, og levner liten tvil om hva han synes om SV-Lundevalls utspill:

– Et veldig dramatisk forslag, og for øvrig helt uaktuelt.

Heller ikke Jan Erik Hansen (KrF) støtter en stenging av Melkøya.

– StatoilHydro må få lov til å prøve å modifisere anlegget, men med minst mulig utslipp. Å stenge ned er vi ikke for, sier Hansen.

Kystpartiets Anne-Mette Bæivi mener en stenging er for drastisk, men at grensen for hvor store utslipp man kan tåle muligens er nådd.

– Vi må sette noen grenser, vi skal jo tross alt bo her. Utslippene er ikke bra, verken for fisken i vannet eller dyr og mennesker på land, sier Bæivi.