(Nettavisen)

Se utdrag fra lørdagens pressekonferanse her:

Alle skal være yngre, og de har blitt dårlig i løpet av noen dager etter vaksinering med AstraZeneca-vaksinen.

Flere personer som har fått AstraZeneca-vaksinen, har også opplevd hudblødninger.

Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk sier at det er mottatt flere meldinger om at yngre pasienter har fått hudblødninger etter vaksinering med AstraZeneca-vaksinen. Statens legemiddelverk og FHI hasteinnkalte derfor til en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

– Vi ber helsepersonell som mistenker bivirkninger etter vaksinering om å melde snarest mulig, sier Hortemo.

– Dette kan være et alvorlig tegn, og et tegn på nedsatt antall blodplater. Derfor sier vi til personer under 50 år som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen i løpet av de siste dagene, at de bør oppsøke lege eller legevakt dersom de får hudblødninger.

Han understreker imidlertid at det foreløpig ikke er konkludert i saken, men at Det europeiske legemiddelverket (EMA) nå har satt i gang et arbeid for å se på mulige sammenhenger mellom vaksinen og tilfellene av blodpropp.

– Det er meldt om lignende tilfeller i andre land. Foreløpig har vi ingen konklusjon på om det er noen sammenheng med vaksinen, sier Hortemo.

Les også: - Totalt idiotisk at Trump prøver å ta æren for dette

Yngre pasienter med blodpropp og hudblødninger

Pasientene som ligger på sykehus ble dårlige noen dager etter vaksinering. De er helsearbeidere ansatt i Helse Sør-Øst, og er nå innlagt ved Oslo universitetssykehus.

Det dreier seg om helsearbeidere under 50 år, og det er snakk om blodpropper i sentrale vener på de tre helsearbeiderne som nå er innlagt.

Hortemo vil ikke gå i detaljer om de tre innlagte står mellom liv og død, og alvorligheten knyttet til tilstanden deres.

Det er først og fremst helsearbeidere som er blitt vaksinert med vaksinen fra AstraZeneca. Både Legemiddelverket og FHI ber helsearbeidere under 50 år være spesielt oppmerksomme på bivirkninger etter vaksinen.

I en pressemelding skriver FHI at de «oppfordrer personer under 50 år som er vaksinert med AstraZeneca de siste 14 dagene og som opplever økt sykdomsfølelse med flere blå flekker (hudblødninger) mer enn tre dager etter vaksinasjon, oppsøker legevakt eller fastlege umiddelbart.»

Til VG sier Hortemo at 50 år ikke er en absolutt grense. Har man fått AstraZeneca-vaksinen og får blåflekker, skal man oppsøke lege uansett.

Blåflekker er et tegn på lavt antall blodplater i blodet.

Les også: Donald Trump med bisarr vaksineuttalelse

Ekstremt sjeldent

– Jeg vil si at dette er ekstremt sjeldne hendelser og denne vaksinen er brukt på flere titalls millioner mennesker og bortsett fra tilfellene i Norge, Danmark og Østerrike, så er det ikke rapportert om slike hendelser, sier Hortemo til TV 2.

– Det som gjør at vi går ut nå er fordi vi har valgt å være åpne, sier han videre.

På spørsmål om hva personer som har tatt AstraZeneca-vaksinen skal tenke nå, svarer Hortemo til TV 2:

– Da den (vaksinen) ble tatt i bruk i Norge, var det på bakgrunn av studier som viste at den var effektiv. De skal vite at det ikke er etablert at disse problemene skyldes vaksinen.

Han sier videre:

– Dette er ekstremt kjedelige hendelser. Vaksinen er brukt på flere titalls millioner mennesker i Europa. Vi har en pandemi som dreper tusenvis av personer hver dag.

– Dette er forferdelig leit, og det dreier seg om kolleger. Uansett om det dreier seg om de har fått blodpropp av vaksinen, eller ikke.

Han sier at vaksinen skal brukes i Afrika, og at det vil være svært alvorlig å stoppen en slik vaksine.

Verdens helseorganisasjon konkluderte fredag med at det ikke er noen grunn til å stanse bruken av AstraZeneca-vaksinen.

Fagdirektør Steinar Madsen sier til VG TV at han ikke tror at disse hendelsene vil få stor betydning for vaksineringen framover.

Vaksinasjon på pause

Torsdag ble det bestemt av FHI å sette all vaksinasjon med denne vaksinen på pause som følge av flere meldinger om alvorlige bivirkninger.

I Norge ble det meldt om ett blodpropptilfelle hos en person som har fått AstraZeneca-vaksinen. Dette er en person under 30 år i Innlandet, der hjerneblødningen hadde dødelig utfall.

Les også: Norge setter AstraZeneca-vaksinen på pause

Aftenposten meldte lørdag at to helsearbeidere var innlagt, mens OUS opplyser til VG at ytterligere én helsearbeider er innlagt på sykehus med blodpropp.

Ifølge Aftenposten er de to helsearbeiderne relativt unge, begge skal nylig ha blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen.

Pasientene skal være til behandling ved Rikshospitalet. Man vet ikke om det er en årsakssammenheng mellom vaksinen og de alvorlige sykdomstilfellene, men helsemyndighetene skal ifølge avisen nå undersøke om det har en sammenheng.

Les mer: Studie: Engelsk mutasjon gir betydelig høyere dødelighet