Gå til sidens hovedinnhold

Kun én feil fra strømkrise

Artikkelen er over 9 år gammel

Fordi to kraftlinjer er nede, har Øst-Finnmark nå bare én strømkilde tilgjengelig. – Én stor feil til, og vi hadde vært helt uten strøm, sier Odd-Asbjørn Brovold i Varanger Kraft.

(Finnmarken)

Torsdag falt kraftlinja som går fra Finland til Finnmark ned ved Skiippagurra i Tana. Dette førte til et kort strømbrudd, som følge av at Statnett måtte koble om strømforsyningen. Informasjonssjef Odd-Asbjørn Brovold i Varanger Kraft forteller at Øst-Finnmark nå befinner seg i en sårbar situasjon.

– Linja fra Finland står for mye av sikkerheten, og den er viktig for oss. At den falt ut, gjør at vi får all strømmen vest og sørfra, sier han.

Men fordi det er feil på en transformator i Kvandal nord i Nordland også, står Øst-Finnmark igjen med bare én forsyningskilde.

– Én stor feil til, og store deler av Finnmark kunne vært helt uten strøm, sier Brovold.

Rasjonering

Spesielt i kombinasjon med kulda som har preget østfylket den siste tiden, fører kraftlinjebruddene utfordringer med seg.

– Vi får en sårbar forsyningssituasjon. Når det er så kaldt, går jo strømforbruket opp, og det blir en stor belastning på nettet vårt, sier Brovold.

Om kuldeperioden fortsetter framover, kan Statnett gi pålegg om strømrasjonering.

– Det vi gjør da, er å koble ut ett og ett område en stund. Men nå ser det ut som vil blir berget av en temperaturøkning de neste dagene, forteller Brovold.

Avhengig av været

Kommunikasjonsrådgiver Stig Gøran Hagen i Statnett bekrefter situasjonen.

– En mast har falt ned på linja mellom Varangerbotn og Finland. Vi prøver å finne årsaken, men fokuset er på å reparere feilen. I mellomtiden er vi avhengig av at linja sørfra fungerer. Når vi i tillegg får feilen i Kvandal, er det klart at Finnmark er mer utsatt, sier han.

Akkurat nå har Statnett menn ute i felten for reparering, men det er uvisst hvor lang tid det vil ta.

– Alt avhenger av været. Om været står oss bi, kan vi bli ferdig mot slutten av uka. Men det er en del maskinelt utstyr som må brukes, og det trives ikke spesielt godt i førti kuldegrader, sier Hagen.

Behov for utbedring

I Varanger Kraft mener Brovold situasjonen illustrerer behovet for en utbygging av kraftnettet i Finnmark.

– Vi ser jo at det arbeidet burde ha startet for lenge siden. I tillegg er det mye som skjer i Finnmark nå, med utvidelse på Melkøya, og muligheter for store vindkraftutbygginger. Et utvidet kraftnett er nødvendig for å få til dette, sier han.

Her har han Statnett på sin side.

– Vi har to konsesjonssøknader inne til behandling hos NVE (Norges Vassdrags- og Energidirektorat) om utbygging av kraftnettet i Finnmark. Så de søknadene viser jo at vi ser behovet for en utbedring, sier Hagen.