Gå til sidens hovedinnhold

«Trusemannen»-forsvarer: - Han er ikke farlig for noen

Artikkelen er over 5 år gammel

166.000 SMS-er og telefoner på tre måneder: - Det beste er å ignorere meldingene fra ham, sier forsvareren.

På én av mange telefonabonnementer som «Trusemannen» brukte, ble det registrert 166.233 inn og ut kommunikasjoner i løpet av tre måneder.

Det melder Nettavisen.

Forsvarer Reidar Steinsvik mener det beste er at folk ignorerer meldinger fra «Trusemannen».

Siden slutten av 90-tallet har mannen i 30-årene fra Røyken i Hurum kontaktet kvinner og unge jenter via tekstmeldinger og bedt dem om å sende ham trusene deres. Mange kvinner har opplevd å ha fått hundrevis av meldinger fra mannen med svært intime spørsmål. I noen tilfeller har han også ringt til kvinnene, og i noen tifeller har han oppsøkt dem personlig.

LES OGSÅ: Christine oppfordrer alle foreldre om å sjekke barnas mobiler: – Dette er en syk, syk mann

Sterke reaksjoner

– Dette er en syk, syk mann, og politiet får ikke stoppet ham. Min datter ble redd, for det er slik at når man advarer sine barn, tror de at fremmede er skumle menn. Men det kan også være et ukjent nummer, sier Christine Trasti Henriksen til iFinnmark. Hun opplevde at hennes 11 år gamle datter ble kontaktet av den såkalte Trusemannen.

- Det er hårreisende at politiet ikke kan gjøre mer. Jeg føler at datteren min er rettsløs i denne saken, og jeg kan ikke begripe at ingen kan sørge for at mannen ikke har mobiltelefoner, sa moren til 19-åringen som har blitt kontaktet av den såkalte Trusemannen, til Nettavisen mandag.

«Trusemannen» er dømt seks ganger. Sist gang, i 2014, ble han dømt til 11 måneder fengsel for:

  • 3 bedragerier
  • 15 identitettyverier
  • 8 tilfeller av seksuelt krenkende atferd overfor barn under 16 år
  • 10 seksuelt krenkende eller uanstendig atferd overfor andre som ikke har samtykket
  • 34 tilfeller av skremmende eller plagsom opptreden
  • 1 brudd på besøksforbud (telefonoppringing)

Siden han ble dømt til fengsel i 2014 har politiet fått inn flere nye anmeldelser. Av disse er det tolv som ikke er henlagt.

- I de sakene vi har fått inn på ham nå er det en variasjon. Noen går på tyveri, bedrageri, seksuell kontakt og plagsom opptreden, sier politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen i Søndre Buskerud politidistrikt sier til Nettavisen.

LES OGSÅ: Dette er «trusemannen»

- Ikke farlig for noen

Mannen har asbergers syndrom og lav IQ. «Han er også vurdert til å ha en alvorlig psykisk lidelse med en betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen» står det i dommen.

- Han er ikke farlig for noen. Han har aldri tatt fysisk kontakt med noen person, og kommer heller aldri til å gjøre det, sier mannens forsvarer, Reidar Steinsvik, til Nettavisen.

- Han sender ut mange meldinger, og det beste folk gjør er ikke å svare. Ignorer meldingene fra ham, sier Steinsvik.

Enorm mobilbruk

Mannen hadde opprettet 15 telefonabonnement med falske navn, og kontaktet en rekke personer på telefon og SMS. Når han fikk kontakt med personene stilte han spørsmål om blant annet bruk av tights og stringtruser. Noen av ofrene hadde fått hundrevis av sms'er også etter at de hadde bedt ham slutte.

En politibetjent fra Kripos fortalte i retten at bare på én av «Trusemannens» numre var det registrert 166.233 inn- og ut- kommunikasjoner i løpet av tre måneder.

Mannen bor på institusjon og har liten fysisk kontakt med andre. Store deler av hans tid går med til å sende meldinger til ukjente.

«Tiltalte forklarte at han kunne sende en stor mengde sms'er med likt innhold til en rekke mobilnummer. Han tastet da inn tilfeldige nummer. Eksempelvis benyttet han de samme seks første sifrene i telefonnumrene og startet på 00 på de to siste, dernest 01 osv. Når han fikk svar startet kommunikasjonen» står det i dommen.

Jente fikk psykiske problemer

Men mannen har også hatt personlig kontakt med en kvinne. En kontakt som utviklet seg gjennom mange år til å bli svært plagsom.

I retten i 2014 fortalte kvinnen hvordan hun har mottatt en rekke henvendelser fra mannen siden 2003, og hvordan han har spurt om å få trusen hennes slik at han kan henge den opp på veggen.

Kvinnen har slitt psykisk og setter dette i sammenheng med trakasseringen.

«Selv om fornærmede var i en spesiell situasjon ved at hun har blitt plaget av tiltalte gjennom 11 år illustrerer imidlertid hennes forklaring at tiltaltes opptreden kan få følger for personene som rammes» står det i dommen.

Kommentarer til denne saken