Krever halve vindkraftinntekten

Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Finnmarkseiendommen krever Statkraft for halvparten av inntektene fra vindkraftverket i Kjøllefjord.

DEL

(Finnmarken) FeFo har møtt Statkraft i retten for at finnmarkinger skal få sin del av fortjenesten fra vindkraftanlegget i Kjøllefjord, det forteller direktør Jon Meløy, til NRK.

- De naturressursene vi har i Finnmark skal komme Finnmark til gode. Vi skal ikke eksportere verdiskapningen ut av fylket, men dele overskuddet mellom verdiskaper og Finnmarkseiendommen som grunneier.

De tre siste dagene har Finnmarkseiendommen møtt Statkraft i retten for at Finnmarkingene skal få litt igjen av det andre tjener på naturressursene her.

Det er vindkraftanlegget i Kjøllefjord som kan bli den store prøvesteinen. Får Meløy og Finnmarkseiendommen medhold, vil 50 prosent av overskuddet av vindproduksjonen gå til folk i Finnmark.

- Slik bør det være også ved andre store kraftutbygginger. Utbygger vil først få dekket sine kostnader med å bygge ut, men deretter bør pengene deles likt, mener Meløy.

Og finnmarksloven er klar på hva som skjer med pengene Finnmarkseiendommen tjener.

- Det skal gå enten til allment nyttige forhold, eller fordeles mellom Sametinget og Fylkestinget slik at alt overskudd som Finnmarkseiendommen har går til Finnmarks befolkning og utvikling av Finnmark.

Artikkeltags