Krever grep fra kulturministeren

Rune Sundelin i Norske Kveners Forbund ber om møte med kulturminister Anniken Huitfeldt for å informere om hvor skralt det står til med kvenske læremidler.

Rune Sundelin i Norske Kveners Forbund ber om møte med kulturminister Anniken Huitfeldt for å informere om hvor skralt det står til med kvenske læremidler. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Norske Kveners Forbund mener tilgangen på kvenske lærebøker er katastrofalt dårlig.

DEL

(Finnmarken) Norske Kveners Forbund (NKF) krever at kulturminister Anniken Huitfeldt sørger for bedre vilkår for utviklingen av kvensk språk.

– Kulturdepartementet har ansvaret for utviklingen av kvensk språk. Vi kan dessverre ikke se departementet har vært sitt ansvar bevisst på dette området, skriver forbundsleder Rune Sundelin i et brev til kulturministeren.

Europarådets ekspertkomité har kommet med følgende anbefaling når det gjelder kvensk språk: «Der må prioriteres en strukturert politikk for beskyttelse og fremme av kvensk språk i samarbeid med språkbrukerne.»

– Tilstanden på området for kvenske læremidler er katastrofal. Det finnes nesten ikke læremidler for barn som vil lære kvensk. Det har vært satset på utvikling av digitale læremidler men disse blir stående uten oppdateringer når de er utviklet, eksempelvis finsk.no. Utdanningsdirektøren i Finnmark som har ansvaret for området har høyst utilstrekkelige midler, skriver Sundelin.

NKF mener at opplæringsloven må endres slik at norske elver har rett til undervisning i kvensk.

– Et kvensk kulturfond og styrking av den kvenske avisa Ruijan Kaiku er andre viktige tiltak som vil være med på å gi bedre rammevilkår for utvikling av det kvenske språket, skriver Sundelin, som avslutningsvis ber om et møte med kulturministeren for å informere om kvensk språk og kultur.

Artikkeltags