(Finnmark Dagblad)

Ifølge et presseskriv til Hammerfest kommune, er statusen som verdens nordligste by sikret i markedsføringsøyemed. Kultursjef Gerd Hagen har derimot ikke mer å si om saken før dagens pressekonferanse.

Ikke over

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen er ikke sikker på vedtaket betyr slutten på «knivingen» om statusen mellom Hammerfest og Honningsvåg.

– Jeg vet ikke om det blir noen slutt på debatten, men Nordkapp har ikke tatt initiativet til den. Tvert i mot er det en del folk som heller bruker uttrykket «Honningsvåg, byen ved Nordkapp». Hun kaller vedtaket for en usannhet.

– Jeg skjønner ikke hvordan dette har gått for seg, for det er jo faktisk ikke sant. Skjønner ikke hvordan Hammerfest kan få eneretten på noe som ikke stemmer. Rent geografisk ligger Honningsvåg lenger nord, og er en by.

– Alltid nordligst

Lokalhistoriker Hans Edvard Bentsen er ikke enig.

– Staten har jo tatt vedtaket om at man skal være 5.000 innbyggere for å kunne kalle seg en by, og det har ikke Honningsvåg. Det blir litt søkt å kalle seg en by, sier han. Bentsen mener at Hammerfest har fått merkelappen byen alltid har hatt,

– Hammerfest har vært verdens nordligste by siden 1789, og vi vil fortsette å ha den statusen vi har hatt både nasjonalt og internasjonalt, spesielt med tanke på reiseliv.