Kraftkrøll for FeFo

FEFO I VINDEN: Finnmarkseiendommen har en stor eierandel i Finnmark Kraft . Nå vil sistnevnte selskap bygge vindmøller på førstnevntes grunn.

FEFO I VINDEN: Finnmarkseiendommen har en stor eierandel i Finnmark Kraft . Nå vil sistnevnte selskap bygge vindmøller på førstnevntes grunn. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Finnmark Kraft vil bygge nye vindmøller. Men grunneieren Fefo er også medeier i selskapet. Flere frykter dobbeltrollen skader konkurransesituasjonen.

DEL

(Finnmark Dagblad) Finnmark har et stort potensial for produksjon av vindkraft. Nå vil Finnmark Kraft sette opp flere vindmøller i fylket. Selskapet har fått enerett til å inngå grunneieravtale med Finnmarkseiendommen (FeFo), som eier nesten all jord i Finnmark.

Imidlertid er FeFo også medeier i Finnmark Kraft. Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) er skeptisk til det han kaller en uheldig dobbeltrolle. Han mener mange andre enn Finnmark Kraft kan være med på utviklingen av vindkraft.

Møter seg selv i døra

– Det kan hende disse vegrer seg for å ta kontakt med FeFo som grunneier fordi de da må åpne forretningsplanene sine, sier Sjåstad til Finnmarken.

Han mener FeFo bør vurdere å selge seg ut av selskapet og overlate det til de andre eierne – som utelukkende er kraftselskaper – å utvikle Finnmark Kraft videre.

Fylkesordføreren synes Finnmark Kraft er et flott prosjekt. Han er glad for at det har både lokalt og regionalt eierskap. Imidlertid mener han en slik dobbeltrolle er uheldig, og at FeFo risikerer å møte seg selv i døra flere ganger.

Bør selge seg ut

Problemet ble tatt opp under et valgmøte ved Varanger Kraft. Blant dem som var skeptiske til FeFos rolle, er Laila Davidsen, Høyres førstekandidat til fylkestinget.

– De burde vurdere å selge seg ut. Jeg er skeptisk til denne dobbeltrollen, men har full tillit til Finnmark Krafts arbeid med vindmøllene, sier Davidsen til Finnmarken.

Ifølge Jon Meløy, direktør i FeFo, kan alle forhandle med dem om å bygge vindmøller på FeFos grunn.

– Ethvert selskap kan søke konsesjon for vindkraftutbygging uten at det er inngått en avtale med FeFo på forhånd, sier Meløy.

Ikke ulovlig

Konkurransetilsynet har vurdert lovligheten av at Fefo er medeier, og kommet fram til at saken ikke er meldepliktig.

Finnmark Kraft eies av de sju kraftselskapene som er konsesjonærer i Finnmark og Nord-Troms samt FeFo. FeFo eier 95 prosent av grunnen i Finnmark.

Det meste av den uutnyttede vindkraften i Norge, er i Finnmark. Finnmark Kraft ønsker å bygge flere vindmøller så snart kapasiteten til kraftnettet tillater det.

Artikkeltags