Kraftkrig i Sør-Varanger

Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

KIRKENES: Fremtiden til Varanger Kraft seiler opp til å bli en het valgkampsak.

DEL

(Finnmarken) Frp ønsker fusjon med en større kraftaktør. Senterpartiet, Høyre og MVL er imot. Dermed kan samarbeidet i kommunestyret klappe sammen.

For Senterpartiet er kraftsaken helt avgjørende for viljen til samarbeid i kommende periode.

– Salg eller fusjon av Varanger Kraft er helt uaktuelt for vår del, sier Senterpartiets ordførerkandidat Cecilie Hansen.

I Sør-Varanger har Senterpartiet vært i koalisjon med Høyre, MVL og Fremskrittspartiet denne valgperioden. Kraftsalg eller fusjonering av Varanger Kraft har offisielt vært et ikke tema.

Fremskrittspartiets ordførerkandidat Terje Hansen er nå helt klar på at partiet ønsker en fusjon mellom Varanger Kraft og en større utenlandsk aktør. Han avviser derimot totalt at partiet vil gå inn for å selge Varanger Kraft.

– Vi har ambisjoner om å hente inn en stor kraftaktør for å få tilført mer kapital og for å ha mulighet til å ekspandere, sier han og avviser at det vil føre til svekket lokal innflytelse og kontroll.

Terje Hansen mener kommunene vil beholde god kontroll til tross for en fusjon.

– Vi mener kommunene i Øst-Finnmark bør ha 51 prosent av aksjene i det nye selskapet. Det er også mulig å regulere forholdet i en egen aksjonæravtale som går lenger enn lovverket.

Det ligger i kortene at det er svenske Vattenfall som er ønsket, og ønsker seg inn.

Les mer om saken i PDF- eller papirutgaven av Finnmarken.

Artikkeltags