Koster Vardø 80.000

FÅR VÆRE I FRED: Retten har bestemt at Vardø fortsatt ikke får røre villkattene.

FÅR VÆRE I FRED: Retten har bestemt at Vardø fortsatt ikke får røre villkattene. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Øst-Finnmark tingrett har besluttet at Vardø kommune fortsatt ikke får røre villkattene. I tillegg må de betale saksomkostninger til dyrebeskyttelsen.

DEL

(Finnmarken) Nylig kom dommen hvor det står klart at Vardø kommune må betale saksomkostninger på 80.730 kroner til Dyrebeskyttelsen Vadsø og omegn og Dyrebeskyttelsen i Kristiansand.

I november fikk Dyrebeskyttelsen støtte da de midlertidig ville stoppe Vardø kommune fra å fange og avlive byens villkatter. Da måtte kommunen betale 7.000 kroner i saksomkostninger til Dyrebeskyttelsen.

Muntlig forhandling

Vardø kommune ville ha muntlig forhandling om den midlertidige forføyningen. Det er etter denne forhandlingen at retten har gitt støtte til Dyrebeskyttelsen og sendt regninga til kommunen. Retten understreker at en avliving av kattene ikke kan reverseres og derfor foreligger det sikringsgrunn. Kommunen får derfor midlertidig ikke lov til å avlive eller fange inn kattene.

Dyrebeskyttelsen ønsker en rettslig prosess for å finne ut om rutinene om håndtering av eierløse dyr i Vardø kommune er gyldig eller ikke gyldig, og for å finne ut om det er lovlig at kommunen lager en slik rutine. Formannskapet i Vardø kommune vedtok rutinen 22. september i fjor, og det er spørsmål om dette vedtakets gyldighet som skal behandles i retten.

Lovlig eller ikke lovlig

Hovedspørsmålet om rutinen er lovlig kommer opp i retten i slutten av mars. Ved dom blir det besluttet om rutinene er lovlig eller ikke.

– Vi ser det veldig positivt at retten har tatt klar stilling til hovedspørsmålet i saken. Vi mener at vi har styrket saken vår i forhold til tidligere, sier advokat Vegard Bø Bahus, som representerer Dyrebeskyttelsen Vadsø og Omegn og Dyrebeskyttelsen i Kristiansand.

Bø Bahus understreker likevel at saken ikke er avgjort før i mars.

– Retten har sagt sitt til midlertidig forføyning. Det kan dukke opp nye vitner eller beviser før rettssaken i mars, påpeker advokaten, som støtter rettens avgjørelse fullt ut.

– Vi mener at det er riktig konklusjon. Hele tiden har det vært vårt standpunkt at det ikke er lov å vedta slike rutiner. Vi synes det er gledelig at retten har vært enig med oss, sier Bø Bahus, som påpeker at Vardø kommune burde vurdere andre alternativer enn å avlive kattene.

Det lyktes ikke Finnmarken å få kontakt med Vardøs rådmann eller vararådmann før avisa gikk i trykken.

Artikkeltags