Kong Olav «opptrådte» etter sin død

Det norske folket hadde Kong Olav kjær da han levde. Den godlynte folkekongen er kåret til århundrets nordmann. Ikke rart at han fortsatt "lever" i manges bevissthet.

Det norske folket hadde Kong Olav kjær da han levde. Den godlynte folkekongen er kåret til århundrets nordmann. Ikke rart at han fortsatt "lever" i manges bevissthet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I Bergen inviterte man denne uka til galla med kong Olav som gjest. Og på Sametinget gikk det helt i «konge-ball» for daværende sametingspresident Egil Olli tilbake i 2009.

DEL

Kong Olav figurerer som gjest i invitasjonen til Bergen Filharmoniske Orkesters jubileumsgalla denne uken, melder NTB.

Tabben ble først oppdaget etter at innbydelsene var sendt ut, sier informasjonssjef Henning Målsnes ved Bergen Filharmoniske Orkester til NRK.

I innbydelsen heter det at kong Olav vil være gjest under gallaforestillingen som markerer at det er 250 år siden Musikkselskapet Harmonien ble stiftet. Det blir også forfriskninger i pausen og «anledning til å beskue festfyrverkeriet», fremgår det.

Målsnes avviser at feilen skyldes planlegging i god tid.

– Det er rett og slett bare en beklagelig feil, sier han.

Kong Olav døde 17. januar 1991.

Det er imidlertid ikke første gang at den folkekjære kongen «opptrer» etter sin død.

Det gikk i ball for daværende sametingspresident Egil Olli (Ap) under åpningen av det 6. Sametinget i Karasjok i oktober 2009:

– På vegne av Sametinget ønsker jeg Hans Majestet Kong Olav den 5. og Hennes Majestet Dronning Sonja, sametingsrepresentanter og gjester velkommen til åpningen av det 6. sameting, sa Olli.

Sametingspresidenten mente selvsagt Kong Harald, som var til stede i salen - og ikke hans far, Kong Olav, som gikk bort 17. januar 1991.

Mot slutten av talen klusset det seg til igjen for Olli:

– Hans Majestet Kong Olav den 5. vil nå foreta den høytidelige åpningen av det 6. sameting, sa Olli.

Men Olli var ikke selv klar over at han hadde titulert kongen ved feil navn:

- Sa jeg virkelig det? Når jeg har gjort det, så er det feil. Når det gjelder navn, så må det være korrekt, sa Olli til NRK da han ble konfrontert med kongeflausen.

Artikkeltags