(Finnmark Dagblad)

Søndag formiddag var Bengt Ole Ekrem i sving med brødbaksten. Ovnen var satt på varming, men da brødene var stekeklare kom sjokket.

– Jeg kom inn på kjøkkenet med datteren min, Aila (9 mnd.), i armene mine. Jeg trekker meg et par skritt tilbake fra ovnen når han skulle sette brødene i ovnen. Når han begynte å åpne døra på ovnen hører vi et smell, og plutselig blir glasset kastet ut over kjøkkenet, forteller Beate Lill Ekrem.

Forskrekket

Både hun og mannen opplevde episoden som sjokkerende.

– Glasset var varmt, ikke så varmt at du kunne brenne deg på det, men du merket at det var varmt. Både jeg og Bengt Ole fikk glasset på oss, forteller hun, og legger til at hun er glad for at datteren ikke krøp rundt på gulvet i kjøkkenet når glasset brast.

Søndagsformiddagen endte heldigvis ikke med andre skader enn mengder av knust glass ut over kjøkkenet.

– Vi ble forskrekket. Jeg visste ikke at dette gikk an, men mannen min sa at han har hørt det har skjedd flere ganger før med herdet glass, både dusjkabinett og ovner, sier hun.

– Tidsinnstilt bombe

Beate Lill forteller at hun går ut i avisen for å informere andre om faren, fordi dette ikke er skrevet så mye om.

– Du har kanskje en tidsinnstilt bombe i hjemmet ditt uten å vite om det, sier hun.

Ordner opp

Etter episoden har Beate Lill forsøkt å komme i kontakt med Ikea for å reklamere på hvitevarene.

– Mandag forsøkte jeg å sende e-post til Ikea, men jeg fant ingen e-postadresse. Jeg måtte til slutt ringe kundeservicetelefonen, men etter flere forsøk med svært lang ventetid ga jeg til slutt opp.

Tirsdag fant de omsider et telefonnummer godt skjult på Ikeas hjemmeside. Dette nummeret fikk de svar på. Da lovte Ikea at ekteparet skulle bli kontaktet av en lokal serviceleverandør for å få reparert stekeovnen.

Dette gjør Ikea selv om garantien og reklamasjonstiden er har løpt ut.

Ikea beklager

Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea, beklager at ekteparet har gått gjennom en slik opplevelse.

– Det skjer dessverre. Det skjer ikke på hyppig basis, men det er slikt som skjer når man har herdet glass. Det er spenning i glasset, som kan utløses. Glasset eksploderer ikke, men er laget slik at det imploderer. Da splittes det opp i masse småbiter istedenfor glass som blir skarpe tynne biter.

– Det kan skje uten forvarsel, men forhistorien viser oftest at det har fått en støtskade eller at det står i spenn.

Egger oppfordrer forbrukerne om å håndtere slike produkter med varsomhet, og følge med på om produktet har skader.

– Man bør håndtere produktet i henhold til bruksanvisningen. Og kanskje sjekke om det er hakk, riper eller liknende i glasset som kan utløse slikt, sier hun.