Komfortabelt for SV og Ap

Artikkelen er over 14 år gammel

Med en samlet oppslutning på 53,1 prosent på en partimåling for Finnmark bare en uke før valget, kan Ap og SV se ut til å seile inn i det nye fylkestinget med et komfortabelt flertall sammen. Men begge går litt tilbake i forhold til målingen i juni i år. Det er Høyre og Senterpartiet som har økt etter at valgkampen startet.

DEL

KAMPANJE: iFinnmark+ i ut året for kun 10,-

Ap holder stillingen som fylkets klart største parti, med en oppslutning på 32 prosent. Det er nær 1 prosent bedre enn partiet klarte ved siste fylkestingsvalg, men det er en klar tilbakegang på 3,9 prosent i forhold til den oppslutningen partiet fikk på Opinions måling i juni.

Partiet har altså ikke klart å øke oppslutningen gjennom valgkampen, og har vel i og for seg ikke grunn til å juble når det ser ut til at det ender omtrent på samme nivå som etter katastrofevalget i 1999.

SV er livredderen

Det er SVs formidable framgang siden stortingsvalget for 2 år siden som redder Aps muligheter for å bekle posisjonene i det nye fylkestinget. I forhold til oppslutningen ved fylkestingsvalget i 1999 har partiet mer enn fordoblet sin oppslutning, og Finnmark beholder merkelappen som det røde fylke.

Men heller ikke SV ser ut til å vunnet valgkampen. Dagens oppslutning ligger 2,6 prosent under oppslutningen på Opinions fylkesmåling i juni. For både SV og Ap gjelder det å bruke den siste uka godt om de skal nå tilbake til «gamle høyder».

Høyre og Sp fram

For det er Høyre og Senterpartiet som ser ut til å ha brukt tiden godt i sommer og høst. Et Høyre med åpenbare slitasjetegn i regjeringsmakt var helt nede på 9,9 prosent i juni, men kommer i dagens måling ut med 12,2 prosent - en framgang på 2,3 prosent. Det ser ut til å være godt jobbet, men Birger Westlunds muligheter til å rykke inn i fylkeskommunens bygg i Vadsø som fylkesordfører ser ut til å være minimale. Selv om han skulle få hjelp av Frp.

Brakvalget Høyre hadde i 1999, med 22,9 prosent oppslutning i fylkesvalget, kan neppe gjentas om det ikke skjer et mirakel den siste uka. Dagens nivå er 10,7 prosent under dette resultatet, og Frp og Høyre når til sammen bare en oppslutning på 26,5 prosent. Høyre vil halvere antall mandater i fylkestinget, fra 8 til 4.

Senterpartiet har mer enn doblet oppslutningen i forhold til målingen i juni, fra 2,2 til 4,6 prosent. Partiet, som har slitt i «skyggenes dal» lenge, kan klare å komme seg opp på samme nivå som i 1999, som var 5 prosent. Det gjør at Sp kan beholde sine 2 mandater fra forrige fylkestingsvalg, noe det for øvrig gjør også med dagens oppslutning.

Frp mot strømmen

For Frp, som for nøyaktig ett år siden hadde en oppslutning i Finnmark på nesten 27 prosent, må dagens måling være en stor skuffelse. Trøsten må være at de tross alt ser ut til å gjøre et bedre valg enn i 1999. Da fikk partiet 10,7 prosent oppslutning og fire mandater. Fortsatt ligger de an til å øke med ett mandat, men da må de holde seg på dagens nivå. Det kan være vanskelig nok, fordi fallet fra Opinions måling i juni i år er på nesten fire prosent.

Frp i Finnmark skiller seg for øvrig klart fra partiets oppslutning i hele Nord-Norge. Her er tilbakegangen fra juni bare på 1 prosent, og oppslutningen på 20,4 prosent - mot 14,3 i Finnmark.

De andre

Høyres regjeringskamerater sliter tungt. KrF ligger an til å miste et av sine to mandater, mens Venstre med et nødskrik kan beholde sitt ene. De kommer ut med henholdsvis 3,6 og 2,2 prosent. I forhold til juni i år er det en liten framgang for Venstre og en liten tilbakegang for KrF. Sistnevnte må nesten fordoble oppslutningen for å nå resultatet fra 1999.

RV kan se ut til å gå inn med ett mandat. Partiets stilte fellesliste med NKP ved forrige fylkestingsvalg, og fikk ett mandat også da, med en samlet oppslutning på 2,9 prosent. Nå er oppslutningen for RV 2 prosent alene. Det holder så vidt.

Kystpartiet kan komme til å få sitt første mandat i Finnmark fylkesting. De stilte ikke liste ved forrige valg, og får i denne målingen 2,2 prosent oppslutning.

Samefolkets parti ligger også an til å få ett mandat. Det er i så fall en reduksjon på to. Partiet trolig maksimalt av valglovens tekniske beregningsregler, for dagens oppslutning på 3,8 prosent er nøyaktig den samme som ga tre mandater ved forrige fylkesvalg.

Artikkeltags