Kom til sine egne

STOR STEMNING: Berlevåg Mannsangforening med dirigent Odd M. Frantzen trakk fulle hus med stor stemning i Danmark. Her fra Holbæk, der de lokale arrangørene inviterte på storslagen middag etter konserten. I helga deltok koret på stevnet i Vardø.

STOR STEMNING: Berlevåg Mannsangforening med dirigent Odd M. Frantzen trakk fulle hus med stor stemning i Danmark. Her fra Holbæk, der de lokale arrangørene inviterte på storslagen middag etter konserten. I helga deltok koret på stevnet i Vardø. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Ti år etter filmsuksessen har Berlevåg Mannsangforening igjen turnert i Danmark. Der er de på ingen måte glemt.

DEL

(Finnmarken) Danmark var utvilsomt korets andre hjemland da de dro på sine omfattende turnérunder etter filmen «Heftig og begeistret.» Derfor hadde kormedlemmene løselig snakket om en ferietur dit for å gjøre litt ære på seg selv i anledning 10-årsjubileet.

Fart i planene ble det etter at Berlevåg Hornmusikk i oktober deltok på en festival i Spania. Det samme gjorde Holbæk Byorkester. Barytonhornspillende Bjørn Pedersen som er med i både kor og korps, kom i kontakt med danskene. Det viste seg at klarinettist Susanne Kongerslev fra var en stor fan av Berlevåg-koret. Og hun ville gjerne hjelpe til i forbindelse med et besøk.

Begeistret

Dermed rullet ballen med Pedersen og Ingmund Amundsen som hovedplanleggere. Og i Danmark gjorde Kongerslev en fantastisk jobb med å legge til rette for en miniturné.

1. juni startet 23 forventningsfulle sangere i alderen 21 til 81 år fra Berlevåg. På Kastrup ble de møtt av Susanne Kongerslev, som fulgte dem under hele det drøyt fire dager lange oppholdet.

Det startet med konsert i ei færøysk kirke med utrolig akustikk i København, sammen med et kor fra Færøyene.

– Det var en gjeng med samme lynne som oss. Vi kom svært godt overens, og har allerede avtalt at vi skal møtes igjen, sier korleder Oddvar Hansen.

Han og Bjørn Pedersen kan ikke få fullrost Susanne Kongerslev for jobben med å legge til rette for oppholdet. Alt fra den minste bagatell til konsertene.

Sann berlevåging

Andre konsert var i ei kirke i Roskilde, mens de avsluttet lørdag kveld i Holbæk sammen med Holbæk Byorkester. Samtlige 220 stoler i konsertlokalet Elværket var besatt.

Lokalavisa Holbæk Amts Venstreblad hadde fyldig dekning av konserten. Tittelen var «Norske stemmer fra en barsk perlebugt.» Der fortelles det om stor stemning på en varm dag:

«Og de gæve nordmænd fra 70 grader nord trodsede sommervarmen, og sveden piplede fra kaptajnkasketterne ned mot jakkesættenes hvide skjortekraver og de fine butterfly.»

Konserten ble avsluttet med et fellesnummer med kor og korps der Odd M. Frantzen fikk æren av å dirigere.

Konferansier var den opprinnelige berlevågingen Thorbjørn Berg, pensjonert lærer som har bodd mesteparten av livet i Danmark. Berg er en sann berlevågvenn, som i mange sammenhenger taler varmt om Berlevåg og Finnmark. Berg stilte gratis opp på hele turen. Og på alle tre konsertene ga han en levende beskrivelse av kontrastene her i fylket.

God markedsføring

– Thorbjørn gjorde en fantastisk jobb. Han er en dyktig kåsør, som er mye brukt i Danmark. Bedre PR for Berlevåg og Finnmark er det knapt mulig å tenke seg, sier Hansen.

Han mener koret utvilsomt er de beste ambassadører Berlevåg har. Siden filmen kom i 1991 har TV-stasjoner fra hele Europa pluss Japan vært i Berlevåg og filmet ut fra forskjellige vinklinger, men alltid med koret involvert.

På den bakgrunn er han svært skuffet over at rådmannen har innstilt på blankt avslag på deres søknad om støtte på 130.000 kroner. De skal brukes ikke minst til å heve kvaliteten på koret gjennom å leie inn sangpedagog, og dessuten noe på å sluttføre restaureringen av Sangerhuset.

– Vi satser på at politikerne ikke følger innstillingen, men gir oss støtten vi har søkt om, sier Oddvar Hansen.

Mye dugnad

Kormedlemmene har lagt ned en svær dugnadsinnsats på huset. Dugnad har det også vært mye av for å finansiere turen til Danmark. Koret var 17. mai-arrangør og har dessuten tatt et riveoppdrag.

Totalt kostet turen 160.000 kroner. I tillegg til dugnadspengene ble den dekket av egenandeler og billettinntektene fra alle tre konsertene. De rause vennene i Danmark ga alt til mannskoret.

Artikkeltags