Kjørte skolebarn uten førerkort

Artikkelen er over 13 år gammel

Skolebarn i Børselv i Porsanger har ved flere anledninger blitt fraktet til og fra skolen av en sjåfør som ikke har lov til å kjøre dem. Sjåføren har verken førerkort for minibuss eller kjøreseddel for persontransport.

DEL

(Finnmark Dagblad) For rundt tre uker siden fikk et skolebarn hånden fastklemt i døren på minibussen. Bak rattet satt en ung sjåfør på 19 år, som ikke har lov til å frakte skolebarn. Sjåføren er heller ikke gammel nok til å ha verken førerkort, eller for å kunne ta den nødvendige kjøreseddelen som skal til for å frakte skolebarn. Barnet ble ikke alvorlig skadd.

- Dette er en episode vi hadde sett at vi var foruten. Vi ser svært alvorlig på saken for vår underleverandør har benyttet en sjåfør uten de riktige papirene. Dette skal ha skjedd i to tilfeller som vi kjenner til, sier Karsten Persen. Han er driftsleder for FFRs bussavdeling.

Ved Børselv oppvekstsenter reagerer rektoren kraftig på at skolebarn ved flere anledninger er blitt fraktet av en sjåfør som ikke har hatt papirene i orden.

- Det er helt uakseptabelt. Dette dreier seg om sikkerheten til ungene og vi har ansvaret for at de skal komme seg trygt til og fra skolen. Nå må vi bare stole på at FFR har ryddet opp, sier Kirstin Eliassen, rektor ved oppvekstsenteret.

Eliassen mener FFR må ta fullt ansvar i saken.

- Man regner jo med at FFR bruker undertransportører som har lov til å utføre skolebarntransporten, sier hun.

Etter at FFR ble kjent med saken har selskapet hatt kontakt med sin underleverandører som holder til i Børselv.

- Vi har hatt møte om de to tilfellene som vi kjenner til. Det ene skjedde tidligere i vinter og det andre for tre uker siden. Nå har vår underleverandør sagt opp kontrakten med oss og han slutter ved utgangen av mai måned, sier Persen.

- Er det FFR som har sagt opp avtalen?

- Nei. Det har underleverandøren gjort selv, sier han.

Skoleskyssen i Børselv er opprettet nettopp fordi en vil at skolebarna skal være sikre når de skal til skolen. Blant annet går skoleveien til mange av barna langs en mørk og ikke opplyst riksvei. Det er bakgrunnen for at skolebarna får den ekstra skyssen kjøpt av Porsanger kommune.

- Vi kjøper tjenesten hos en hovedleverandør som er en seriøs aktør i markedet. Da regner vi som et minstekrav at sjåførene har sertifikat. Hvis dette er riktig er det helt uakseptabelt og vi vil ta en prat med FFR, sier ordfører Bjørn Søderholm i Porsanger kommune.

Skolebarntransportør Werner Eriksen i Børselv unnskylder ikke bruken av en sjåfør uten papirene i orden.

- Jeg har selv kjørt de fleste turene. Sjåføren har bare tatt noen får turer. Og jeg ser nå etter ett års drift av skoleruten at det ikke er penger å tjene. Hvordan skal skoler som ikke har penger til kladdebøker kunne betale for transporten, spør Eriksen.

- Beklager du ikke bruken av en sjåfør, som ikke har nødvendige godkjenninger?

- Beklager? Jeg har leid inn en sjåfør for å kjøre noen få turer. Hvis bygdefolket er ute etter dette, da får de kjøre ungene selv til skolen, sier han.

- Sjekker du ikke papirene til de som kjører hos deg?

- I mange tilfeller sjekker man. Jeg forsøker bare å gjøre så godt jeg kan, sier Eriksen.

Artikkeltags