(Finnmarken)

Bilsmugleren fikk et forklaringsproblem da han i retten ble forelagt bevis på at han hadde kjørt to biler med samme skilter til russegrensa.

Den 46 år gamle mannen fra Hviterussland ble 22. oktober dømt for organisert bilsmugling i Øst-Finnmark tingrett.

Dommen lød på ett års ubetinget fengsel.

Mannen nektet straffskyld, men politiet hadde solide kort på hånda. Bilen han ble stoppet med, en Toyota Land Cruiser, var påmontert samme falske hviterussiske skilter som han ett år tidligere hadde sluppet gjennom norsk toll med. Skiltene viste seg å være registrert på mannens bror.

Land Cruiser ble til Lada

Den gang dreide det seg også om en svart Land Cruiser, var det oppført i politiets register.

– Det stemmer ikke. Jeg kjørte da min brors Lada Niva, hevdet mannen.

I dommen betegner retten det som svært lite sannsynlig at grensekontrolløren har forvekslet de to modellene.

Samme liga

To hviterussere ble i vår dømt for samme forbrytelse. Politiet fant kontaktinfo til disse på 46-åringens telefon, og kunne dermed knytte ham konkret opp mot organisert kriminalitet.

Retten påpeker at forfalskningen av VIN-nummer på bilens ramme og datahjerne, samt kopiering av skilter og nøkler, er profesjonelt utført av flere personer.

Den såkalte mafiaparagrafen dobler i utgangspunktet strafferammen i slike saker. Imidlertid fikk 46-åringen ikke høyere straff enn hans to kumpaner fikk i vår.

– Svært lite troverdig

46-åringen forklarte at han var på vei til Murmansk for å avtale handel av et parti fisk.

Tingretten fant det lite sannsynlig at han til turen fikk låne en ny og kostbar bil som tilhørte en ukjent venn av en venn, som han forklarte.

– Forklaringen svekkes ytterligere av at han valgte å kjøre via Polen, Sverige og hele Troms og Finnmark for å unngå påståtte dårlige veier i Finland og Russland, skriver retten.

Kjørte usannsynlig lang omvei

Omveien er svært lang, både i forhold til direkte via Russland, og den korteste veien gjennom Sverige og Finland.

Politiet i Øst-Finnmark har flere ganger påpekt at kriminelle utnytter lav kapasitet på Storskog til å smugle biler til Russland.

Når en ny stasjon kan bygges, er fortsatt i det blå.